Да си на 23 години има своите плюсове и минуси. Какви са били днешните властни жени на 23-годишна възраст? Не толкова властни, нали? И не само това. Да надзърнем в миналото на Стиви Никс, Хилари Клинтън, Джейн Фонда, Рейчъл, Зои, Джоан Дидион, Джесика Ланг и Нора Ефрон.

Стиви Никс

На тази възраст Стиви Никс е била бедстващ артист в Лос Анджелис. Живяла е с тогавашния си приятел и музикален партньор Линдзи Бъкингам. Стиви е работила като сервитьорка и чистачка.

Скоро те започват да работят с имена като Джанис Джоплин и Джими Хендрикс, но славата не ги застига.

„С Линдзи записвахме в голямо студио, срещнахме известни хора, направихме това, което смятахме за брилиантно, но никой не го хареса. Стигнах до момента, в който „аз не бях щастлива.

Бях уморена. Но не съм сигурна, че можем да направим нещо по-добро от това. Ако никой не харесва постигнатото, тогава какво ще правим оттук нататък?”. Взех решение да продължим. Решението беше "Landslide””, спомня си Никс.

Рейчъл Зоуи

Преди да издигне модна империя, Рейчъл Зоуи е била моден асистент в YM magazine, драпайки със зъби и нокти, за да преживее в Ню Йорк с годишна заплата от 18 000 долара.

След това започва да работи сама – „Поне 20 часа на ден, седем дни в седмицата”.

Хилари Клинтън

Клинтън прекарва голяма част от 20-те си години, отхвърляйки предложения за брак от мъжа, който по-късно ще бъде избран за 42-ия президент на Съединените американски щати.

Това е било времето, когато е смятала напълно сериозно, че ще може да избира между съпруга и кариерата си. Хилари споделя, че докато е била „безнадеждно влюбена в него”, е била „напълно объркана за живота си”.

Вижте още: Тези 6 възрастни дами са родени през 19 век!

Джейн Фонда

Дори холивудската благородна кръвна линия не е могла да дари Джейн Фонда с увереност през 20-те й години. Актрисата споделя, че по това време е била "угодничка".

Била е възпитавана да бъде перфектна във всичко и й е отнело много време, за да преодолее този начин на мислене.

Когато е на 23 година, напуска Vassar College и започва да учи изкуство в Париж, където прави първи стъпки в моделството, последвано от актьорството.

Доста вода изтича, докато Фонда се решава на кариера в политиката. Днес тя активно работи за феминистични движения и е двигател на фитнес империята си.

Джоан Дидион

На 23 години Дидион става копирайтър във Vogue. Сегашното поколение постоянно е критикувано като непрофесионално поколение, деца, които се оплакват от корпоративната кулутари и са ужасени от прекарването на остатъка от живота им зад бюрото.

Дидион е мислела по същия начин: „Не ми беше цел да правя всичко по правилник и да стана редактор или нещо такова, затова си обух тенис обувките и отидох на работа. Влязох с мокра коса и направих всичко възможност, за да си гарантирам, че това няма да се случи”.

Впоследсвие Джоан се превръща в една от най-великите писателки на времето си.

Джесика Ланг

Днес тя може да е носителка на академични награди за актьорство, но като млада напуска бохемски колеж. Омъжва се за испански фотограф и отпрашва за Европа, където изучава пантонима.

„Всичко беше чиста случайност. Нямаше нищо преднамерено в моя житейски път”, споделя Ланг. На 23 години се връща в Ню Йорк и започва да работи като сервитьорка и модел.

Дори не е помисляла за актьорство, за това й трябват още няколко години.

Нора Ефрон

След завършването Нора Ефрон започва работа като репортер за всичко в New York Post. Там прекарва 5 години, пишейки, както се изразява самата тя, „празни приказки”.