Българско кисело мляко е на път да влезе в шоуто на Марта Стюарт – една от десетте най-влиятелни личности в САЩ. Телевизионната звезда е организатор на конкурса „Произведено в Америка”, в който финалисти тази година са над 500 продукта.

На челно място в категория „Храни” е кисело мляко, произведено от агроинженера Наско Вълев.

"Ние знаем какво е българско кисело мляко, само че светът не знае и исках той да разбере. В началото приятелите ми казваха: то е много рисково, с кой ще се конкурираш, има такива гиганти на пазара", посочва Вълев пред БНТ.

Сега млякото на Вълев се продава в най-големите вериги супермаркети и магазини за екохрани. Със здравословните си характеристики вече успява да промени предпочитанията на американците към сладкото.

"Виждам хора карат колата и ядат в същото време. Казвам: това е невъзможно, толкова ли бързат, що не излязат някъде да си хапнат спокойно, аз с мойто българско, пловдивско спокойствие. Така че американецът е много забързан и това съм го имал винаги предвид, когато започнахме производството на кисело мляко", посочва Вълев.

В знак на почит към любимия роден град Вълев кръщава продукта си „Тримона”. Пловдивчанинът призовава българите да го подкрепят в престижния конкурс с гласуване по интернет до 13 октомври.