Заради необходимостта на работодателите и синдикатите да се запознаят с проекта за актуализацията на бюджета, тристранният съвет няма да се проведе днес.

Въпреки предварителните заявки, че съветът ще обсъди проекта сега, за да може да бъде гласуван от правителството в сряда, заседанието ще се пренасочи.

От правителствената пресслужба съобщиха, че Националният съвет за тристранно сътрудничество ще разгледа проектите за изменение и допълнение на законите за държавния бюджет за 2014 г. и за бюджета на Националната здравноосигурителна каса на заседание на 1 октомври, от 11.00 часа.

Заседанието в МС ще бъде председателствано от служебния вицепремиер Йордан Христосков.

Още в петък работодателите и синдикатите поискаха достатъчно време да се запознаят с документа. С общо писмо организациите настояха да имат достатъчно време, за да обсъдят параметрите на актуализацията. Те настояха заседанието да е най-рано в сряда.

Въпреки първоначалното очакване окончателните числа да станат ясни в понеделник, от финансовото министерство ги обявиха още в събота - 4% дефицит в бюджета, което ще доведе до процедура по свръхдефицит; нов държавен дълг от 4.5 млрд. лева и отдаване на заем за Фонда за гарантиране на влоговете, припомня Дарик радио.

Фактически служебният кабинет не може да промени бюджета, защото това се прави от Народното събрание. Една от задачите на министрите в служебното правителство, поставена от президента Росен Плевнелиев, бе именно изготвяне на актуализация, върху която да стъпи редовният кабинет.