Ако най-съкровената ви мечта е да пътувате из цял свят, но сте категорични, че не разполагате с достатъчно пари за това, тогава това четиво определено е за вас, тъй като ще ви снабди с ценни съвети за пестене на пари. Да започваме!

Резервирайте си билети за самолета отрано! Колкото по-рано го направите, толкова по-ниска цена ще получите. А това е отлична оферта, защото ще спестите пари, които можете да вложите в нещо друго, например – за нощувка в хотел.

Наясно ли сте, че имате права като пътник, особено ако пътувате в границите на ЕС? Например, можете да си вземете обратно част от парите, когато полетът ви е забавен. Има специална служба - www.flightright.co.uk, която ще ви помогне в такива случаи.

Винаги пътувайте през работната седмица! Ако графикът ви е гъвкав, опитайте се да избегнете петъци, съботите и неделите. През тези дни тарифите винаги са по-високи.

Опитайте се да не пътувате около празниците! Отново заради по-високите цени. Ако искате да спестявате пари от пътуването, резервирайте си билет за деня на самия празник.

Пътешествайте извън сезона! Туристическите обиколки извън сезона имат своите предимства. Освен че ще броите по-малко пари за настаняване, ще се възползвате от разнообразието от активности на по-ниска цена.

Вижте още: Как да пестим на пътешествие в Европа

Бъдете гъвкави по отношение на дните за пътуване! Преценете дали плановете ви за престой в някой град не могат да бъдат променени за добро - например, да останете за още един ден или пък за ден по-малко, ако това си струва.

Пътувайте с минимален товар! Стремете се да взимате със себе си неща, които ще са ви наистина нужни. На кого му трябва да плаща допълнително за багаж!

Пропускайте оферти BB – легло и закуска! Този пакет е малко по-скъп, а шансът храната да не е добра е напълно реален. Освен това, когато пътувате, не си струва да се тормозите излишно със ставане прекалено рано. Колко по-добре ще е да намерите приятна местна закусвалня!

Откажете се от такситата и се впуснете в приключението, наречено „местен градски транспорт”! Ако искате да спестите пари от транспорт, винаги пропускайте възможността за бързо придвижване посредством такси. Хвърлете поглед върху автобусните линии и метрото. Те са по-евтини и ще ви отведат до същото място, до което и таксито.

Резервирайте стая с две спални. По-евтино е от резервирането на две отделни стаи.

Регистрирайте се за туристическа кредитна карта! Ако разполагате с такъв тип карта, получавате бонуси за всеки свой полет. След известно време ще можете да се възползвате от бонус мили.

Това, разбира се, са само част от ценните съвети, които един опитен пътешественик може да ви даде. Надяваме се, че ще са ви от полза!