Allianz SE обяви, че през май 2015 г. Оливер Бете ще наследи Михаел Дийкман на поста главен изпълнителен директор на най-големия застраховател в Европа.

Извелението идва по-малко от седмица след разместването на пластовете в инвестиционното подразделение на Allianz - Pacific Investment Management Co. (Pimco), което изненадващо бе напуснато от основателя си Бил Грос, наричан „Краля на облигациите“.

Четиридесет и деветгодишният Бете е член на Управителния съвет и отговаря за дейността на компанията в Западна и Южна Европа. Дийкман, чийто договор изтича през декември, заемаше поста в продължение на 12 години.

Инвеститорите изтеглиха милиарди долари от фондовете на Pimco, откакто Allianz обяви на 26 септември, че Грос, който бе главен инвестиционен директор на подразделението, напуска, за да се присъедини към базираната в Денвър Janus Capital Group Inc.

Анализатори от Deutsche Bank AG пък прогнозираха отлив на средства в размер на над 200 млрд. долара. На 26 септември акциите на Allianz, която притежава най-големия договорен фонд в света от 2000 г., поевтиняха с най-много от три години насам, което изтри 3 млрд. евро от пазарната капитализация на компанията.

Вчера акциите на Allianz продължиха да поевтиняват, като загубата им от началото на годината вече е 4%, а пазарната капитализация на компанията възлиза на 57.2 млрд. евро.

Бете се присъединява към Allianz през 2008 г. от McKinsey and Co. Inc и вече е заемал длъжностите главен оперативен директор и главен финансов директор.