Вярвате или не, празничният сезон наближава. Остават около 12 седмици!

Това време може да ви се струва далече, но е по-скоро, отколкото си мислите. За да избегнете бързането и необмислените покупки по празниците, предлагаме ви няколко стъпки за добра подготовка.

1. Направете списъка още сега
Напишете на лист имената на всички хора, на които трябва да купите подарък. Налага ли се наистина да купувате подарък на втори и трети братовчеди? Това може да е годината, в която да поставите по-ясни граници на „задължителния списък”!

2. Определете бюджет
След като разполагате с броя на хората, които ще дарите, можете да съставите и бюджет. Като имате предвид, че имате само 12 седмици за спестяване, определете реална сума, която да съберете за покупки.

3. Спестявайте пари всяка седмица
Без значение каква сума пари сте решили да представлява бюджетът ви, добра идея е да започнете да спестявате още сега. Заделяйте настрана всяка седмица. Дори малки суми в продължение на 10 седмици ще са ви от помощ за празничния декември месец!

4. Използвайте онлайн банкиране за бюджета си
Ако разполагате с акаунт за онлайн банкиране, използвайте го като предимство.

5. Плащайте в брой
Ако сте в режим на пестене, приберете пластмасовата карта. Така не само ще ограничите и следите изкъсо изразходването на пари, но и ще ви позволи да правите по-осъзнати покупки.

6. Продайте старите вещи онлайн
Ако имате стари учебници, спортни екипи, мебели, филми и други подобни ценности и не се нуждаете повече от тях, пробвайте да ги продатете онлайн.

Вижте още: Спестихте ли пари за Коледа? Време е да започнете

7. Откажете се от луксозните стоки
Ограничете разходите си за скъпа храна в обедната почивка или пък от посещението при маникюристката тази седмица. Спестените пари от леки корекции в ежедневното харчене ще ви накарат да се усмихнете преди празничното купуване на подаръци.

8. Заемете се с временна работа
Потърсете страничен проект, от който можете да изкарате допълнителни пари, за да изпълните бюджета си за подаръци.

9. Пазарувайте в дните с намаления
Ако в списъка с подаръци присъстват такива, които струват немалко пари, може да стане трудно купуването им. Оглеждайте се за намаления отсега – понякога точно това, което ви трябва, ще е с намалена цена. И, разбира се, стремете се да не купувате неща, които не сте планирали.

10. Използвайте приложения на телефона си, за да спестявате
Има приложения, които ще ви помогнат да пестите пари – ще открият къде има купони за намаления или пък магазини с промоции.

11. Ако тази година нямате възможност да купите на всички свои близки подаръци, време е да проявите своята креативност.
Може би готвите добре? Или пък шиете? Можете ли да отделите малко време, за да насочите творческите си умения към изобретяването на красиви и уникални подаръци, направени и дарени от сърце?

12. Заложете на уменията на децата си.
Те могат да ви спестят разходите за празнични картички. В случай, че сте забелязали, цената на една картичка понякога надхвърля 2-3 лв., а дори и повече. Пресметнете колко пари ще спестите, възлагайки изобретяването им на децата!

Сега е ваш ред да направите своя списък и да започнете да спестявате!