Последното разместване на пластовете в Microsoft е отровило до такава степен дългогодишното приятелство между съоснователя на компанията Бил Гейтс и бившия главен изпълнителен директор Стив Балмър, че те не си говорят, според Vanity Fair.

"Двамата спрели да си говорят в резултат на напрежението около оставката на Балмър," според профил на Балмър в списанието.

Въпреки че Балмър е кум на сватбата на Гейтс през 1994 г., враждата между двамата датира поне от 2001 г. По настояване на съпругите им същата година двамата вечеряли заедно, като ситуацията била "наистина неловка и ужасна," според Балмър.

Срещата обаче довела до стопляне на отношенията. По това време Балмър вече е главен изпълнителен директор от година, но присъствието на Гейтс в компанията все още е сериозно. "Не почуватсвах, че водя компанията напълно, докато Бил не напусна (изцяло през 2008 г)," казва Балмър.

Основната причина за напрежението между двамата напоследък изглежда е спорът около придобиването на Nokia от страна на Microsoft, което Балмър предлага за първи път през юни 2013 г. Придобиването е било идея на Балмър и той очаквал бордът на директорите да го одобри.

Балмър бил толкова убеден, че бордът ще приеме идеята, че пропуснал фирмено събитие, за да присъства на дипломирането на сина си. На следващия ден бордът уведомил Балмър, че е против идеята.

"За Балмър непростимото е, че Гейтс е бил част от този ход, което за него било най-голямото предателство," се казва в статията.

Балмър дал на борда на директорите ултиматум – или приемате сделката, или аз си тръгвам. Бордът в крайна сметка се съгласил на малко по-различна версия на сделката. Въпреки това Балмър изненадващо подал оставка през август.