Търсите новини за ебола в интернет? Можете да попаднете на сайта Ebola.com. Оказва се, че домейнът се продава, а мъжът, който го притежава, се надява, че някоя фармацевтична компания може да го купи.

Не е необичайно големи фармацевтични компании да притежават домейни с имената на сериозни болести в интернет. Например Cancer.com и Obesity.com са собственост на Johnson & Johnson, Diabetes.com се притежава от подразделение на GlaxoSmithKline, а Arthritis.com е собственост на Pfizer. Кой обаче би искал да притежава домейна Ebola.com?

"Имали сме много запитвания за домейна през годините," казва Джон Шулц, президент на базираната в Невада Blue String Ventures и собственик на Ebola.com.

Шулц купува Ebola.com през 2008 г. за неназована сума.

"Ebola.com би бил страхотен домейн за фармацевтична компания, която работи по ваксина или лекарство, или за друи медицински компании, които искат да предоставят информация и да рекламират услугите си," заявява Шулц пред CNBC.

Шулц и неговия бизнес партньор Крис Хууд притежават домейни с медицински имена, между които BirdFlu.com, PotassiumIodide.com и GreenCoffeeExtract.com. Стратегията на компанията е да купува такива домейни, които след време смята, че могат да бъдат развити или продадени с печалба.

Продажната цена на Ebola.com в момента е 150 000 долара. Цената на домейна обаче може да се промени с развитието на ситуацията около болестта, казва Шулц.

Според него 150 000 не е някаква много висока цена за водещ домейн. Фактът, че ебола постоянно е в новините оправдава цената, тъй като има много домейни, които се продават за седемцифрени суми. Само тази година Whisky.com бе продаден за 3.1 млн. долара, а MI.com за 3.6 млн. долара."

Засега към домейна изглежда има интерес повече от спекуланти, отколкото от фармацевтични компании.

Възможно е подобни компании да се притесняват, че закупуването на Ebola.com може да създаде схващането, че се опитват да извлекат печалба от смъртоносната епидемия. Според Световната здравна организация броят на жертвите вече надхвърля 3 800.