Продажбите в столицата са нараснали с 11.6% на годишна база през третото тримесечие. Това сочат изчисленията на BULGARIAN PROPERTIES по данни на Агенцията по вписванията.

За изминалите 3 месеца в София са вписани 5 063 продажби, което прави по около 84 продажби среднодневно на база работните дни за периода.

Така 3-ото тримесечие на 2014 г. се превръща в най-силното трето тримесечие за имотния пазар в София от 2008 г. насам.

Вижте още: Най-предпочитаните квартали за покупка на жилище

Същевременно, в продължение на вече 2 години наблюдаваме непрекъснато годишно нарастване на продажбите в София за всяко тримесечие, което показва, че възстановяването на пазара в София е устойчиво.

Не толкова оптимистични са данните за продажбите общо за страната, както и за областните градове. Обемите продажби намаляват с 3% в страната, а в областните градове – с 0.15%.

"По отношение на областните градове следва да отбележим, че продажбите във Варна нарастват с близо 3%, което е положителен сигнал за раздвижване в морската столица, след като пазарът там беше в период на затишие, докато основният интерес беше насочен основно на юг", посочва Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.