Всичко започна във вторник вечерта, когато над стадион "Партизан" в Белград братът на албанския премиер развя знамето с великоалбанската символика. Евроквалификацията бе прекъсната. Засега само футболната.

Преднамерена и планирана предварително политическа провокация, нарече сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич провалянето на футболния мач Сърбия – Албания.

В Прищина и Тирана се радваха с развети знамена, в Косовска Митровица албанците тръгнаха срещу сърбите, озапти ги местната и европейската полиция Еуролекс, намесиха се и силите под командването на НАТО Кейфор.

Във вторник вечерта балканското дерби между Сърбия и Албания в Белград, част от квалификациите за Евро 2016, бе прекратено, след инцидент в края на първото полувреме. Тогава над терена се появи малък безпилотен летателен апарат (квадрокоптер), на който беше привързано знамето с албански символи.

Това стана причина за безредици на терена и трибуните. Играч на домакините успя да достигне до плата и го свали на земята. Докато дърпаше въжетата, за да свали и квадрокоптера, върху сърбина връхлетяха двама албански футболисти и това послужи като сигнал за мелета на терена и по трибуните.

В един от секторите бяха използвани димки и фойерверки. Там влязоха и органите на реда. Полицията не допусна разрастване на сблъсъците, съдията изведе отборите, а мачът бе прекратен.

Сърбия не носи никаква отговорност за прекратяването на мача, според Дачич. "Такова нещо не се е случвало на нито едно футболно състезание, било е подготвено", подчерта той.

"За мен главният въпрос е как ще реагира Евросъюзът и УЕФА, защото ако някой от Сърбия размахваше знамето на "Велика Сърбия" в Тирана или Прищина, то това вече щеше да е в дневния ред на Съвета за сигурност на ООН", заяви Дачич, цитиран от БГНЕС.

Според белградските медии, устройството е било управлявано дистанционно от брата на албанския премиер. Причинителят на инцидента е бил задържан след това от полицията. Братът на премиера на Албания Еди Рама – Олси Рама, заподозрян за провалянето на футболния мач Сърбия – Албания, "вече пътува за Тирана", съобщи по-късно ТАНЮГ, като се позова на източник в сръбското МВР.

Според сръбската информационна агенция Олси Рама, арестуван във ВИП ложата на стадион "Партизан", заедно с още трима свои сънародници, е прекарал в полицейското управление около 40 минути, а след това е бил закаран направо на летището. Полицията е взела това решение заради невъзможността да му определи мярка за неотклонение поради стачката на адвокатите в Сърбия.

Според белградската полиция братът на премиера на Албания Еди Рама – Олси Рама е влязъл в Сърбия с американски паспорт. Той живее в САЩ от 1997 година.

По-късно вечерта правоохранителните органи в Косово предотвратиха безредици с участието на албанци и сърби в северната част на Косово след скандалното проваляне на футболния мач в Белград. Наложи се служители на косовската полиция, полицейската мисия на ЕС в Косово - Еулекс (EULEX) и военни от мисията под командването на НАТО в Косово - Кейфор (KFOR) да разгонват тълпите косовски албанци, излезли по улиците в Косовска Митровица и опитващи да се прехвърлят в сръбските квартали.

Според медиите, групи от хора са се събрали от двете страни на моста през река Ибър, разделяща града на сръбска и албанска част, но сърбите не са предприемали никакви агресивни действия, пише РИА"Новости". Албанските власти в Косово обявиха независимост от Сърбия през 2008 година.

Сърбите не признават властите в Прищина, но водят диалог за изглаждане на противоречията. Град Косовска Митровица, който е със смесено население, нееднократно става център на междуетнически сблъсъци в Косово.