Испания е любима туристическа дестинация, особено за българите.

Много наши сънародници дори са я избрали за втора родина.

Вижте кои са 10-те най-красиви градове в нея и ако все още не сте ги посетили, може да направите планове да поправите тази грешка:

Мадрид

Столицата Мадрид е с население 3.2 млн. души. Основана е през 9-ти век. Ще ви очарова с красивата си архитектура и приятната атмосфера.

Сред основните забележителности са площадите Пласа Майор, Пуерта Дел Сол, Сибелас, Кралският дворец и разбира се нощният живот.

Гранада

Намира се в Андалусия. Населението е 237 929 души. Основана е през 711 година.

Сред основните атракции са крепостта Алхамбра, кулата Сан Николас, Катедралата и околностите й.

Билбао

Билбао е столицата на провинция Биская. Климатът е океански с чести валежи. Населението е 353 173 души. Основан е през далечната 1300 година.

Куенка

Намира се в автономна област Кастилия-Ла Манча. Включен е в списъка на световното историческо наследство на ЮНЕСКО и е кандидат за Европейска столица на културата през 2016 г.

Населението е 57 032 души.

Забележителности тук са Катедралата на Куенка - национален паметник на готическо-нормандската архитектура, който в момента се реставрира, Кулата Торе Мангана (Torre Mangana) - построена през 16 век, която днес е един от символите на града, както и Висящите къщи (Casas Colgadas).

Палма де Майорка

Това е най-големият град и пристанище на остров Майорка, и столица на испанската автономна област Балеарски острови. Намира се на южния бряг на залива Палма.

Градът е основан през 123 година пр.Хр. като римски военен лагер. Населението днес е 398 162 души.

Барселона

Столица на автономна област Каталония. С население от 1.6 млн. души тя е вторият най-голям град в страната.

Основан е в средата на 2 век. пр. Хр. от Картаген.

Основните забележителности са незавършената църква Саграда Фамилия на архитекта Гауди, готическият квартал Бари готик, парковете и градините.

Саламанка

Салама̀нка е административен център на провинция Саламанка в автономна област Кастилия и Леон. Населението на града е 149 528 души. Разположен е около река Тормес.

Университетът на Саламанка, основан през 1218 е най-старият испански университет, функциониращ и в наши дни.

Виж още: Най-богатите хора в Испания

През 1985 година старият град е обявен от ЮНЕСКО за част от Световното наследство на човечеството.

Главни забележителности са сградата на Университета, главният площад, манастира „Свети Стефан“ и други здания в готически стил.

Сантяго де Компостела

Това е главният град на автономна област Гаилисия.

Населението му е от 96 041 жители. Основна забележителност е местната катедрала.

Севиля

Севиля е център на автономна област Андалусия. Населението е 700 169 души. Основан е през 8 или 9-ти век. Тя е основното пристанище, през което преминават връзките между Испания и нейната отвъдморска колониална империя през 16-17 век.

Основни забележителности са катедралата на Севиля, построена между 1402 и 1506 година, крепостта Алказар, музеите.

Валенсия

Валенсия и е третият по големина град в Испания, според населението (792 303 души). Основан е от римляните през 137 г. пр. Хр. Основни забележителности са Катедралата на Валенсия, Биопарк Валенсия, музеите.