Продажбите на нови автомобили в Европа са се повишили през септември от най-ниското си за годината ниво месец по-рано, посочиха изнесени данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA).

През септември продажбите на нови возила са нараснали с 6.1% на годишна база до 1.27 милиона броя. Повишението е станало реалност следствие на значителните отстъпки предприемани от автомобилни производители като Volkswagen и Fiat Chrysler, следствие на забавилите се продажби през август.

Така от началото на годината продажбите на автомобили в Европа са се повишили с 5.8% на годишна база до 9.91 милиона.

„Успокоително е да видим възстановяване в продажбите на автомобили, особено при петте най-големи производителя“, коментира Брайън Уолтърс, вицепрезидент на JATO Dynamics, цитиран от Bloomberg.

Автомобилната индустрия започна своето възстановяване, от продължил близо две десетилетия спад, през изминалата година.

Индустрията, обаче, все още е изправена пред предизвикателства, след като през изминалата седмица МВФ занижи за пореден път прогнозирания ръст за икономиката на еврозоната.

Продажбите в Германия са се повишили с 5.2% през септември на годишна база, възстановявайки се от спада им през август. С 26.2% са нараснали продажбите на автомобили в Испания, където правителството предлага програма за замяна на старите автомобили за скрап.

Във Франция продажбите са нараснали с 6.3%, а във Великобритания с 5.6%. С най-малко сред петте най-големи пазара са нараснали продажбите в Италия – едва с 3.3%.

Продажбите на най-големият европейски производител – Volkswagen, са се повишили с 6.2%. Отстъпките на моделите с марка VW са достигнали 10.7% през септември, при 10.3% през изминалата година.

Вторият най-голям европейски производител на автомобили Peugeot е продал с 9.9% повече автомобили в сравнение със същия месец на миналата година, а продажбите на Renault са нараснали с 10%.