Изминалите два месеца бяха изключително наситени на новини по отношение на смартфоните, като водещите световни производители представиха своите топ-модели, с които ще се конкурират на коледните и новогодишните празници.

Apple представи своя нов iPhone 6, който започна да се продава и у нас през октомври, а Samsung показа новия Galaxy Note 4. От Google пък представиха новия Nexus 6 през тази седмица.

Тези, които нямат възможност да отделят бюджет от около 1 000 лева за смартфон, най-вероятно ще потърсят кои са най-изгодните предложения на пазара ни като съотношение цена-качество.

Верни на това, ежемесечно да представяме най-добрите предложения в бюджетния клас (до 500 лева), ще представим кои (според нас) са смартфоните, които в най-голяма степен заслужават вашето внимание през октомври, в различните ценови класове.

Както вече писахме, евтините смартфони са вече далеч по-добри в сравнение с това, което бяха преди година.

До 200 лева

Lenovo A680 – цена 199.90 лева (без договор от водещия мобилен оператор)

Това продължава да е най-добрият смартфон, който можете да си купите до 200 лева. Той е с 5-инчов дисплей с резолюция 854 х 480 пиксела (което вече се приема като долна граница), четириядрен процесор с честота 1.3 GHz, и 1 GB оперативна памет. Разполага с 5-мегапикселова камера.

На практика това е единственият модел с четириядрен процесор и 5-инчов дисплей, който можете да си купите в този ценови клас.

Между 200 и 300 лева

Huawei Ascend G630 – цена 299 лева

В този клас се наблюдава изключителна конкуренция, както и може би една от най-голямата градация по отношение на техническите характеристики на моделите.

Моделът печели, защото е с 5-инчов дисплей с изключително висока резолюция за този ценови сегмент от 1 280 х 720 пиксела. Разполага и с добра камера от 8 мегапиксела с LED-светкавица, както и четириядрен процесор.

Huawei Ascend G730 – цена 297 лева

Няма как да не отличим още един смартфон в този ценови диапазон. Моделът е може би най-евтиният фаблет с прилични технически характеристики. За да се постигне такава цена за 5.5-инчовото устройство с резолюция 540 x 960 пиксела, освен от екрана, е жертвано малко и от камерата, която е 5-мегапикселова. Иначе процесорът е четириядрен с честота 1.3 GHz, като оперативната памет е 1 GB.

Между 300 и 400 лева

Motorola Moto G – цена 399 лева (без договор от водещия мобилен оператор)

Понижението в цените на смартфоните прави този ценови клас заедно със следващия най-конкурентен при евтините устройства.

Този модел направи истинска революция при евтините смартфони, като се сочи от мнозинството специалисти за най-добрия евтин смартфон. Вече и у нас се предлага на конкурентни цени, така че няма как да не го отличим.

Разполага с четириядрен процесор и изключителен дисплей от 4.5 инча с резолюция 1 280 х 720 пиксела. Вътрешната му памет е 8 GB, а оперативната – 1 GB. Може би най-големият му недостатък е 5-мегапикселовата му камера.

Между 400 и 500 лева

Xiaomi Mi3 – 499.99 лева

Тук борбата е изключителна, като почти всички производители се опитват да имат силен представител в този, може би най-търсен от потребителите ценови клас. Няма как да не отличим този модел на най-големият продавач на смартфони в Китай, който само за четири години се превърна в петия най-голям световен производител на смартфони.

Причината – срещу ниска цена, получавате характеристики присъщи на моделите от по-висок клас.

Моделът разполага с четириядрен процесор с честота 2.3 GHz, 5-инчов дисплей с резолюция 1920 x 1080 пиксела и 13-мегапикселова камера. Има 2 GB оперативна памет, с каквато малко модели от този ценови клас могат да се похвалят, както и 16 GB вътрешна памет.

HTC Desire 816 – цена 489 лева

Ще отличим още едно устройство, попадащо в класа на фаблетите. Този смартфон с големина на екрана от 5.5 инча е с резолюция 1280 x 720 пиксела. Той разполага с изключително добра задна камера с резолюция 13-мегапиксела, както и 5-мегапикселова предна камера, подходяща за селфита.

Процесорът е четириядрен, с честота 1.6 GHz, като има 1 500 MB вътрешна памет. Работи с две сим карти.