Самолетната катастрофа тази нощ на московското летище Внуково е станала по вина на шофьора на снегорина, който чистел пистата – той бил пиян, съобщи пред ТАСС говорителят на Следствения комитет Владимир Маркин.

"Вече е установено, водачът на снегопочистващата машина е бил в състояние на алкохолно опиянение. Освен това може би ще бъде взето решение за отстраняване от длъжност на редица сътрудници в летището, докато се извършва наказателното разследване", подчерта Маркин, цитиран от БГНЕС.

В Следствения комитет на Руската федерация е възбудено наказателно дело за нарушение на правилата за безопасност на движението и експлоатацията на самолети, довело до смъртта на две или повече лица поради невнимание.

БГНЕС припомня, че тази нощ частен самолет "Фалкон" с френска регистрация претърпя катастрофа на летище "Внуково", удряйки се в снегорин. В резултат на сблъсъка са загинали петима души.

Сред жертвите фигурира президентът на френската петролна компания Total, 63-годишният Кристоф дьо Маржьори. Съболезнованията си повод трагичния инцидент изразиха президентите на Франция и Русия Франсоа Оланд и Владимир Путин.

Френският премиер Маунел Валс пък заяви, че с гибелта на Кристоф дьо Маржьори Франция е загубила "пълководеца" на промишлеността, предаде РИА "Новости".