Компанията майка на Mercedes-Benz - Daimler, изигра съществена роля при спасяването на Tesla от финансов срив през 2009 г., след като купи 9-процентен дял в производителя на електрически автомобили и сключи партньорство.

Пет години и 29 млрд. долара пазарна капитализация по-късно Daimler продава дела си, който по финансови причини е намален до 4%.

Daimler ще спечели 780 млн. долара от продажбата, но това не означава, че германският гигант се отказва от бъдещето на Tesla.

"Нашето партньорство с Tesla е много успешно и ще бъде продължено," се казва в изявление на главния изпълнителен директор на Daimler Дитер Цетше.

Обвързването на Tesla с Daimler беше изключително полезно за производителя на електрически автомобили в период, в който много наблюдатели смятаха, че компанията на Илон Мъск няма никакви шансове за успех. Daimler осигури инвестиция и изпълняваше ролята на клиент, ползвайки технологии на Tesla по времето, когато Мъск продаваше само двуместен роудстър.

Tesla имаше нужда от подкрепа, за да продължи да развива дейност и да доведе следващия си автомобил Model S до производство. Компанията също така трябваше да докаже на Министерството на енергетиката на САЩ, че компанията може да успее и получи гаранция по заем за 465 млн. долара.

От IPO-то й през 2010 г. (година след като Daimler купиха дела си) акциите на Tesla са поскъпнали с над 1 000%. Книжата затвориха на цена от 235 долара вчера.