Близо 20 български фирми от строителния бранш работят в Катар. Те са заети с изграждането на инфраструктурата за Световното първенство по футбол през 2022 г. Това заяви председателят на Българо-арабската бизнес асоциация Зияд Ел Масри.

Българските фирми имат договори в Катар благодарение на международния инвестиционен форум "Новата икономика на България - пътят на изток", който се проведе тази пролет в Поморие, допълни той. В момента в курорта тече второто издание на форума с участие на над 70 наши и чужди фирми.

На международната среща присъстват и много представители на дипломатически мисии от арабски страни. Зияд Ел Масри подчерта, че инвестиционният интерес към България се засилва.

По данни на Българо-арабската бизнес асоциация над 7000 туристи от Кувейт са посетили българското Черноморие след първото издание на инвестиционния форум, посочва вестник "Стандарт".

Областният управител на Бургас Павел Маринов изтъкна, че целта на второто издание е да насочи разговорите към реалната комуникация на бизнеса.

"Участват повече фирми, като се надяваме тенденцията да продължи и за следващите издания. На инвеститорите ще бъдат показани над 10 презентации. Форумът печели все повече доверие. Интерес след миналото издание имаше от Ирак и Русия, които се интересуваха от възможни инвестиции в животновъдството. За съжаление, тази година имахме сериозни проблеми с болни от шап животни, но интересът на инвеститорите продължава", каза Маринов.

Бизнес форумът продължава три дни, през които участниците ще могат да се включат в специализирани тематични панели за дискусии и обмен на добри практики. Ще имат възможност да установят преки бизнес контакти и партньорства с фирми и организации от България, Русия, Казахстан, Турция, Катар, Кувейт, Йордания, Египет, Йемен, Палестина, Мароко, Судан, Оман, Ливан и др.

Инвеститорите ще могат да поставят въпроси и пред местните власти. Новото в това издание на форума е, че към него ще има търговско-промишлена експозиция с представяне на стоки и услуги на различни наши и чужди фирми.