Нацията ни се топи с по 40 000 души всяка година, показват данни на НСИ. Според прогнозите през 2020 година населението ни ще падне под 7 000 000, а през 2035 година в България ще живеят 6 335 938 души. Причините за спада в броя на българите са ниската раждаемост, високата смъртност и емиграцията.

„Налице са и някои положителни тенденции. Средната продължителност на живота нараства. Но България все още е далеч от средните показатели за страните от ЕС“, заяви доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека към БАН пред „Фокус”.

В края на миналата година средната продължителност на живот на българите е била 74.5 години, докато в Западна Европа – 80.3 години. Това означава, че нашенците живеят средно с 5.8 години по-малко.

Освен че се топи, населението на страната ни прогресивно застарява. В края на миналата година средната възраст на българите е била 43 години, докато в останалите страни членки на ЕС тя е била 41.9 години. По този показател страната ни се нарежда на средните нива, като най-младо е населението в Ирландия, където средната възраст на жителите е 35.5 годни, а най-възрастно е в Италия и Испания – 46 години.

Повечето европейски страни борят застаряването на населението си със социални мерки, насочени към младите семейства. „Най-ефективен е моделът на скандинавските държави, където се преразпределят значителни средства за подпомагане и стимулиране на семействата, за да могат те да имат повече деца“, допълни доц. Елица Димитрова.

Както „Монитор“ писа, според данни на Евростат през миналата година у нас най-много младежи е имало в Сливен и Бургас, където децата до 14 години са съответно 17% и 15% от местните жители. На другия полюс са Видин и Габрово, където всеки втори е пенсионер.

Според статистиката след 7 години пенсионерите в България ще са над 1.5 млн., а децата до 14 години - близо 980 000. През 2035 година обаче възрастните ще са два пъти повече от децата. Прогнозите на НСИ сочат още, че през 2015 година столетниците у нас ще са 166, а през следващите години броят им ще се увеличава минимум с по 20 души на година.