Някои хора, въпреки обичайната практика да се живее на повърхността на земята, предпочитат да живеят под нея. Този начин на живот е интересна алтернатива на обичайните къщи, в които живеем.

За да живееш под земята, трябва да имаш собствени критерии за дом, търсиш къща, наподобяваща тази в любим филм или пък се стремиш към уникалното.

1. Подземна еко къща от Make Architects

Тази къща е проектирана за английския футболист Гари Невил. Структурата съумява да комбинира красота и функционалност по един нов и уникален начин. Резиденцията се разполага върху почти 743 кв. метра, но не по начина, по който вече си го представяте.

Къщата е на един етаж и основната цел при построяването й е да използва минимум енергия. Това е една екологично чиста къща, която щади природата!

Подземното убежище е построено от местни материали, посредством традиционни методи на строене. Под къщата има източник на гореща вода, който снабдява обитателите й с топлина.

Освен това са инсталирани фотоволтаични панели и турбина за производство на възобновяема енергия. Къщата е вградена в хълма и това я прави неразделна част от местността.

2. Подземен дом с елиптични форми и алпийски гледки

Подобно на къщата на Невил, тази е построена в хълма. Дизайнът обаче е напълно различен. Зад проекта стоят холандски архитекти от SeARCH and Christian Muller Architects.

Характерна особеност на къщата е, че не може да бъде забелязана просто така. Трябва да я потърсите и да знаете от къде може да я видите.

Къщата представлява каменна структура, вградена в хълма. Има два входа. Единият от тях, основният, разкрива пред погледа ви панорамна гледка. Вторият по подземни пътища ще ви изведе до близка плевня.

Благодарение на многото прозорци, подземното жилище изобщо не страда от липса на светлина. Напротив, отвътре е ярко осветено, не защото има лампи, а заради обилната слънчева светлина.

3. Удлин Парк, домът на най-първия световен хобитов мотел

Когато някой ви каже дом под земята, вероятно малцина от вас няма да направят връзка със селото на хобитите. В наши дни това е популярната представа за подземна къща и се е превърнала във вдъхновение.

Фенове се опитват да направят реплики на тези малки къщички, построявайки подобни в хълмове. Някои от тях наистина успяват да създадат уникални и забележителни структури.

Едно от тези успешни начинания е първият хобитов мотел. Той се намира в Удлин Парк, Нова Зеландия. Мотелът е построен с полистиролови блокове – това позволява на всяка стая да бъде прохладна през лятото и топла през зимата.

Изненадващо, стаите са доста просторни. Освен това са добре мебелирани и дори присъстват висококачествени детайли. Всяка къща има собствена кухня и санитарен възел. Вместимостта е 6 души. Край мотела функционират още бар и ресторант.

4. Еко-селище в планините Пресели, Западен Уелс

В планините Пресели на Западен Уелс може да се натъкнете на няколко области с различни домове. Но това селище ще ви впечатли най-силно. Представлява еко-селище и се състои от хижи, направени от слама и кал. Хижите са построени в хълма, разбира се.

Те изглеждат интересно и дори очарователно. Тъй като споменахме еко, няма да се изненадате да разберете, че хората тук сами произвеждат енергията, от която се нуждаят, и отглеждат храната си сами.

Общността е създадена през 1993 година и през първите години от съществуването си остава в тайна. Селището е открито през 1998 година от пилот. Той забелязва отразяването на слънцето в един от слънчевите панели и докладва за откритието си.

Оказва се, че официалните власти не разполагат с никаква информация за съществуването на селището. Няма и разрешителни за строеж. Последва разрушаване с булдозери. Общността обаче не се предава. Изкарва необходимите разрешителни и построява наново селището си.

5. Къщите от Хобитон, Властелинът на пръстените

Както споменахме по-рано, в наши дни е невъзможно да не направим връзка между подземен дом и филма „Властелинът на пръстените”. Тези хобитови къщи са се превърнали в символ и вдъхновяват много хора от цял свят. Но ако искате да видите истинските къщи от филма, трябва да отидете до Матамата в Нова Зеландия.

Това е мястото, където са заснети сцените в Хобитон. В наши дни те са запазени и се посещават от хиляди туристи всяка година. Никой в страната няма намерение да ги разрушава. Разбира се, не таете надежда да видите интериора на къщичките в Матамата. Всички сцени, включващи интериора, са правени в студио.

Къщите тук не са мебелирани и това ги прави впечатляващи само отдалече. Но с малко повече въображение, можете да си представите липсващата мебелировка.

Вижте още: Съвременна къща за хобити

6. Екологично чистият Бела Виста хотел в Италия

През последните десетилетия има тенденция да се търсят всевъзможни решения за създаване на по-екологични жилища. Мнозина направиха опити да създадат устойчив дизайн за собствения си дом, а дори и за по-мащабни проекти.

Днес има много еко хотели. Бела Виста е един от тях. Ще го откриете в Бозен, Италия. Това е първият KlimaHotel©.

Проектиран е от Матео Тун и се фокусира върху устойчивостта и екологията. Проектът включва построяването на 11 индивидуални хотела. Тези водят началото си през 2009 година.

7. Къща, построена в пещера в Мисури

Повечето подземни жилища са простроени в хълм, следвайки модела на селището на хобитите. Друга възможност за реализирането на дом е да се използва вече съществуваща пещера.

Този прекрасен дом може да бъде видян във Фестус, Мисури. Построен е върху 1393 кв. метра. Проектът е дела на Кърт и Дебора Слийпър и се превръща в техен собствен дом. Интериорът е съвременен и включва уникални материали.

Уникалността и необикновеността на къщата идват не само от необичайното място, но и от други детайли. Къщата е енергийно ефективна- използва геотермално нагряване. Интелигентият дизайн позволява да не се използват климатици.

Вижте още: 12 невероятни пещерни къщи и хотели

8. Естествено оформените земни къщи на Питър Ветч

Намират се в Диетикон, Швейцария. Тези уникални подземни структури представят нова и оригинална концепция в стил еко. Районът е наричан Earth House Estate Lättenstrasse и е дело на Питър Ветч.

Тук ще откриете девет къщи. Три от тях са с по три спални, една с четири спални, една с пет спални, три къщи с по шест спални и една със седем спални.

Къщите са по-големи, отколкото изглеждат на снимките. Това е така, защото са почти изцяло покрити с пръст и трева. На пръв поглед сякаш изникват от нищото и приличат много на къщите, вградени в хълм. Тези имат още една особеност – разположени са около малко изкуствено езеро.

Всички къщи използват земята като изолиращо одеално, което им осигурява защита от жегата и студа, от дъжда и вятъра. Органичните форми на структурите им позволяват да се интегрират естествено към района и да се превърнат в негова неизменна част.

9. Къщата Малатор на брега Уелш

Повечето подземни къщи са построени в хълм разполагат с архитектурни елементи, които служат като врати, дават достъп на светлина и ги правят видими. Това не важи за тази къща. Тя се намиа на брега Уелш. Много трудно може да бъде видяна, когато не знаете къде точно се намира. Къщата буквално изчезва в земята.

Къщата е проектирана от Future Systems. Построена е в специално за целна направена могила и се намира на върха на хълм. Тази локация е причина от къщата да се разкриват невероятни панорамни гледки. Дизайнът позволява още да се вижда брега. Къщата не е само странна структура, поставена на странно място. Тя е екологична.

Малатор се намира почти изцяло под земята. Лицето на къщата е широко отворено, а от двете страни има илюминатори.

10. Къщата Алони на Цикладските острови

Един от начините да интегрирате дома си в пейзажа е като използвате естествените местни материали и да го накарате буквално да изчезне.

Къщата Алони е построена на същия принцип. Разбира се, местополжението е малко по-различно от това, което видяхме досега. Намира се на красиво място на Цикладските острови и е дело на дизайнери от Deca Architecture.

За построяването на къщата са използвани щадящи природата материали, които имат добри изолилащи свойства. Къщата е на един етаж и се разполага върху 240 кв. метра.