Белият дом приветства в четвъртък "смелостта" на кучетата на Secret Service след задържането на мъж, който в сряда успя да прескочи оградата на поляната край резиденцията на президента на Съединените щати.

Приветствайки реакцията на служителите от Secret Service, говорителят на американското правителство Джошуа Ърнест подчерта и ролята на кучетатата, които "се държаха толкова смело миналата нощ".

Видеоклип, разпространен по американските телевизионни канали, показа мъж, който успял да проникне на президентската поляна и рита силно скочилите върху него кучета от породата белгийска овчарка, разновидност малиноа.

Двете овчарки Ураган и Джордан са пострадали леко по време на сблъсъка, съобщи БГНЕС. Те са били откарани при ветеринар, който ги прегледал и им разрешил да продължат да изпълняват мисията си.

Запитан дали персоналът на Белия дом може да контактува по принцип с тези кучета, говорителят на изпълнителната власт на САЩ призна с усмивка, че контактите с тях са изключително ограничени.

"Може би има основателна причина, поради която тези животни се държат на разстояние от служителите", отговори той. "Арестуваният вчера вечерта човек може би добре е разбрал защо ние се държим на разстояние (от тях)", каза Ърнест.

Преди месец, когато 42-годишният бивш военен Омар Гонсалес успя да проникне в президентската резиденция, след като прескочи огражденията и преодоля със спринт повече от 60 метра по поляната, преди да бъде задържан, кучетата не бяха пуснати да го посрещнат.

Решението да не бъдат пускани тогава, както и невероятната последователност от събития, която позволи на външен човек да нахлуе в резиденцията на президента на Съединените щати, се разследва обстойно. Преглеждат се и всички процедури за сигурност на Белия дом, припомня АФП.

Инцидентът преди месец коства мястото на директорката на Secret Service Джулия Пиърсън само 18 месеца, след като бе поставена начело на службата за сигурност.

Срещу Доминик Адесаня са повдигнати обвинения за нападение върху полицейски кучета. Той остава в ареста и заради други съдебни решения, съобщи Secret Service.

Вероятно моделът на оградата на Белия дом ще се промени, но да се очаква стена е нереално, споделиха запознати с процедурите източници.