Първият звънец на 43-ото Народно събрание ще удари на 27 октомври в 14:00 часа. Първото заседание на новия парламент ще бъде водено от най-възрастния новоизбран за народен представител - Стефан Данаилов.

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!" - ще бъдат първите думи на новите 240 народни представители, избрани от листите на рекорден брой политически сили - осем.

В резултат на проведените на 5 октомври предсрочни парламентарни избори място в 43-ото Народно събрание намериха ГЕРБ, "БСП - лява България", ДПС, Реформаторски блок, Патриотичен фронт, "България без цензура", "Атака" и АБВ.

С най-голяма парламентарна група в новия парламент ще разполага ГЕРБ – 84 народни представители. "БСП - лява България" ще има 39 депутати, а третата по големина група е тази на ДПС с 38 народни представители.

Реформаторският блок ще бъде съставен от 23-ма депутати, Патриотичният фронт от 19, а "България без цензура" от 15. С по 11 депутати са "Атака" и АБВ.

Тържественото първо заседание на 43-ото Народно събрание ще бъде излъчвано на живо по Българската национална телевизия и Българското национално радио, а слово ще държи държавният глава Росен Плевнелиев. По традиция обръщение към обществото на първото заседание ще направят и лидерите на парламентарните групи на всички политически формации, намерили място в Народното събрание.

Още по време на първото заседание на новия парламент ще бъде проведен избор за председател, който ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. По всяка вероятност кандидатът на най-голямата парламентарна група ще бъде Цецка Цачева, която бе председател на 41-то Народно събрание, припомня БГНЕС.

Ще бъдат гласувани и заместник-председатели на парламента, както и решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

До предсрочните парламентарни избори на 5 октомври 2014 година се стигна след оставката на министър-председателя Пламен Орешарски, гласувана от 42-ото Народно събрание на 24 юли тази година. На 6 август държавният глава разпусна парламента и назначи служебно правителство с министър-председател Георги Близнашки.

Служебното правителство ще изпълнява своите функции до гласуването в парламента на ново редовно правителство и министър-председател.