Бичи настроените инвеститори се върнаха на Уолстрийт, но въпросът е дали не са прекалено много? Щатските индекси се повишиха съществено от дъната си от средата на този месец, което доведе до по-нататъшно повишение на позитивните нагласи сред инвеститорите.

Според данни на AAII, 49.7 процента от индивидуалните инвеститори очакват пазарът да продължи да се повишава през следващите шест месеца.

Това е най-високата подобна стойност от края на август, само няколко седмици преди достигането на историческия рекорд и върха на индексите.

С толкова много „бичи настроени“ инвеститори въпросът, който си задават много от пазарните специалисти, е „дали не сме изправени пред нова корекция?“

Тревожна е и техническата картина при широкия щатски индекс S&P 500, като фигурата, която описва графиката, много прилича на популярната фигура „двоен връх“, което може да сочи сериозни проблеми пред индекса.

Част от надеждите на индивидуалните инвеститори са свързани с оптимизъм относно бъдещата политика на Фед и дори очаквания за по-нататъшна програма от парични стимули. Едва ли обаче това ще се случи и ако не се случи, пазарът може да е много разочарован, а инвеститорите да си намерят нова причина да продават акции, според Чад Морганлендер от Washington Crossing Advisors.

„Смятам, че Фед ще прекрати програмата си на стимули и постепенно ще прибегне към повишение на лихвите“, коментира Морганлендер пред Bloomberg. “Най-вероятно ще станем свидетели на изключително голяма волатилност на пазара през следващия месец или два. Не бих се изненадал, ако видим понижение между 5 и 7% в широкия щатски индекс“, допълва още той.