Невиждана акция на ДАНС и прокуратурата затвори границата ни с Турция вчера сутринта. На браздата агентите на родното ФБР арестуваха 32-а митничари, срещу които се води разследване за рекет и трафик на хора.

Маскираните служители на агенцията нахлули в ГКПП "Лесово" около 23.30 ч. и задържали 16-те митничари от нощната смяна. Няколко часа по-късно били задържани и 16-те митничари от първата смяна, която свършила работа около 20 ч.

След като митничарите били прибрани на топло, агентите от ДАНС претърсили общо над 100 къщи, апартаменти и офиси в Бургас, Елхово, Ямбол и Свиленград, уточниха вчера източници от Върховна касационна прокуратура, цитирани от вестник "Стандарт".

Служебните помещения на митничарите пък бяха заключени, а третата смяна, която дошла в 8 часа вчера сутринта, била върната вкъщи. Така митническият пункт остана затворен, а опашката от тирове се изви на повече от 8 км от двете страни на границата Лесово - Хамзабейли.

При операцията на ДАНС и Върховната касационна прокуратура се разследва схема за изнудване на превозвачи и пътници, в която са замесени много митничари. Проверява се обаче и трафик на хора, съобщиха за "Стандарт" източници от държавното обвинение.

Според непотвърдена информация при арестите на митничарите в джобовете на цивилните им дрехи са открити общо около 10 000 евро. Разследващи разкриха, че на митничарите с пълни джобове вече са повдигнати обвинения. Според юристи митничарите, които се разпитват, не се водят арестувани.

По този начин евентуалният 24-часов арест може да започне да тече доста по-късно. До късно снощи не бе ясно дали на браздата има и съдия, пред който да се водят разпитите. Показанията пред съдия не могат да бъдат променяни, затова разпитите са особено важни, коментираха запознати.

Източници на "Стандарт" съобщиха още, че акцията на родното ФБР и прокуратурата е подготвяна от 6 месеца, като за нея са използвани и специални разузнавателни средства. Освен тях обаче са използвани и агенти под прикритие, които са били внедрени в средите на митничарите от ГКПП-"Лесово", твърдят източници от службите. В момента се правят и анализи на всички камери, които работят на контролния пункт.

В неделя достъпът до ГКПП-"Лесово" беше забранен за всички. Медии не бяха допускани и нямаше кой да дава каквато и да е информация. По обяд се оформи опашка, дълга повече от 8 км. Преди всичко тирове от Турция, Румъния и България чакат за преминаване в южната ни съседка.

"Ние гоним срокове и всяка минута означава загуба за нас", твърдяха шофьори. Те минават оттам почти всяка седмица. Никой от тях обаче не посмя да признае, че познава част от служителите на агенцията. А още по-малко, че плаща, за да мине по-бързо.

Докато Ердоган беше министър-председател на Турция, на тамошните контролнопропускателни пунктове неведнъж бяха провеждани именно такива операции. Тогава бяха арестувани десетки турски митничари.

В момента "Лесово" е най-натовареният контролнопропускателен пункт на българските граници, защото оттам преминава и повечето пътникопоток от Капитан Андреево, който в момента се ремонтира.