"Златото се копае от земята в Африка или на някое друго място. След това го претопяваме, изкопаваме друга дупка, заравяме го отново и плащаме на хора да го пазят. То няма практично приложение. Ако някой ни гледа от Марс, със сигурност би се почесал по главата."

Това казва Уорън Бъфет за златото през 1998 г.

Златото отдавна е считано за актив убежище. Цената му обаче не се представя особено добре в последните години.

За хората, които нямат доверие на финансовите пазари, има алтернативни и по-нетрадиционни методи за съхраняване на богатство.

Вижте няколко от тях, подбрани от Business Insider, с уговорката, че трябва да внимавате. Тези активи са много нисколиквидни и няма гаранция, че тяхната стойност няма да падне, както стана със златото.

Пощенски марки

На търг през 2010 г. „Кралят на облигациите“ Бил Грос заявява, че марките са "по-добри от борсата." Смята се, че досега той е похарчил около 100 млн. долара, инвестирайки в марки.

Това е доходоносно хоби. Индексът GB30 Rarities, след представянето на пазара на колекционерски стоки, се е повишил със 74% в шестте години след Голямата рецесия.

Огнестрелни оръжия и муниции

Способността на огнестрелните оръжия и мунициите да запазват стойността си ги прави преивлекателна инвестиционна възможност. Според ammo.net, цената на патроните Remington калибър 223 е скочила с 224% в периода 1999 - 2011 г., което е доста над нивото на инфлацията.

Продажбите на оръжие в САЩ, например, скочиха след двете изборни победи на Барак Обама в очакване на по-строги закони за контрола над оръжията.

Китайска керамика

Китай е водещ производител на керамични изделия. Според индекса на инвестициите в луксозни предмети на Knight Frank, стойността им ще скочи с 45% в следващите пет години.

"Китай е основният производител на керамични предмети на изкуството в последните 1000 години, а хората се интересуват основни от такива, произведени преди около 100 години," отбелязва Ричард Милс, старши куратор в Chalre Associates.

През април порцеланова чаша от времето на династията Мин бе продадена за 36 млн. долара на търг. Смята се е, че едва 19 такива съществуват.

Вино

Базираният във Великобритания Wine Investment Fund показва, че алкохолът, като инвестиция, се представя по-добре от златото, петрола, както и от индексите FTSE и Hang Seng.

Фондът инвестира само във вина от Bordeaux Chateaux, защото произвеждат ограничени количества.

Сувенири

От плакати за стари филми до автографи на покойни рок звезди - редките сувенири могат да донесат голяма доходност, както за хората, които вече ги притежават или ги купуват от други купувачи, тъй като скъпите сувенири са рядкост, а цените нарастват само с търсенето.

Хърш Боренстайн, собственик на Frozen Pond Inc., дистрибутор на хокейни сувенири, казва: “Познавам хора, които са купували фланелки, с които е играл Уейн Грецки за около 50 000 долара, след което са ги препродавали за 200 000 долара; Фланелки на Боби Ор се продаваха през 1996 г. за около 30 000 долара, а преди пет години цената бе 170 000 долара”.

“Това е като предмет на изкуството. Могат да се направят много пари, има много потенциал за ръст в цената, но трябва да купуваш правилните сувенири.”

Класически автомобили

Стойността на класическите автомобили се е повишила с 456% в последните 10 г., според индекса на инвестициите в луксозни предмети на Knight Frank.

Автомобили, като Ferrari 250 GT от 1958 г., продадено за 8.8 млн. долара през януари, бият всички останали инвестиции в луксозни стоки за последната година с ръст от 28%.

Стойността на британските и на германските стари автомобили с колекционерска стойност също е нараснала значително от януари 2013 г., според Hagerty Insurance, която застрахова класически автомобили.

Ръчни часовници

Нарастващото търсене, ограниченото предлагане и ниските разходи за поддръжка са все причини да се инвестира в луксозен часовник, според Paul Fraser Collectibles.

Повечето часовници нямат инвестиционен потенциал. Редки модели Rolex и Patek Philippe обаче поддържат или увеличават стойността си с времето.

Диаманти

Купуването на диаманти е доста по-сложно от закупуването на злато, но подходящият диамант може да предложи значителна възвращаемост на инвестицията.

Ето какво споделя пред Bloomnerg Филип Мандука, мениджър на компания за дялово инвестиране, която наскоро инвестира в диамантена мина в Лесото: “Основното при диамантите е, че хартиените пари се обезценяват значително почти в световен мащаб.

Няма друго нехартиено средство за разплащане, с което можеш да носиш цялото си богатство в джоба си, независимо от това какво какви проблеми се случват на правителствено или банково ниво.”

Редки монети

Стойността на монетите е скочила с 220%, според индекса на Knight Frank. Това, че редките монети не са в изобилие, гарантира запазването на стойността им.

"В настоящата пазарна среда, при която Dow Jones е на рекордни нива, повечето купувачи на редки монети са хора, които прибират печалби от пазара и искат да реинвестират част от тези пари в активи, чиято цена не е базирана на долара," казва пред CNBC Тери Ханлън, президент на Гилдията на професионалните нумизмати.

Автографи

Както и при сувенирите, автографите привличат с тяхната рядкост и това, че са свързани с известни хора.

Пол Фрейзър, собственик на компания за предмети с колекционерска стойност, казва: "В момента по света има около 200 милиона сериозни колекционери, като техният брой се очаква да се удвои в следващите 20 г. Това е все по-привлекателна инвестиция, като водещите колекционери се борят за най-добрите предмети.

Много музеи също купуват изключителни екземпляри. Най-доброто от всичко е, че има ограничено предлагане и нарастващо търсене за най-привлекателните екземпляри."

Цената на автограф на Нийл Армстронг е скочила с 1 345% в периода 2000-2013 г., според индекса PFC40 Autograph Index.

Изкуство

Световно известният облигационен експерт Джеф Гундлак нарича предметите на изкуството преносима версия на златото, която запазва стойността по същия начин.

Проведено наскоро проучване разкрива, че все по-голям брой от най-богатите хора в света инвестират в предмети на изкуството и в предмети с колекционерска стойност.