Жители на Санкт Петербург са свалили огромен интерактивен паметник на Стив Джобс под формата на iPhone, след като настоящият главен изпълнителен директор на Apple Тим Кук обяви публично, че е гей.

Според руското радио Business FM Radio, компанията ZEFS, която е финансирала паметника, е решила да го свали, след като Кук обяви, че се гордее с това, че е гей.

Хомофобията е доста разпространена в Русия и много от хората с нетрадиционна сексуална ориентация в страната са подложени на тормоз и насилие.

Високият 180 см паметник е бил издигнат през 2013 г. в чест на живота на Стив Джобс. Той разполага с огромен екран, на който се показват различни моменти от живота на Джобс, както и цитати от негови речи.

В прессъобщение до руските медии председателят на ZEFS Максум Дългополов обяснява, че паметникът е свален по две причини – заради това, че Тим Кук е обявил публично хомосексуалната си ориентация и разкритията на Едуард Сноудън за шпионската дейност на САЩ. (В документите на Сноудън има информация, които предполага, че за тази дейност се използват и продукти на Apple.)

Той също така не изключва паметникът да бъде издигнат отново, но казва, че това би станало, само ако може да бъде модифициран така, че да инструктира руските граждани да използват продукти на други компании, а не на Apple.