Нормално е да се чувстваме под напрежение относно изпълнението на финансовите ни цели. Животът е скъп и нашите цели изискват да печелим големи суми пари.

Пътуването около света може да струва няколко хиляди долара. Купуването на къща дори стотици хиляди. А когато започнете да говорите за пенсионирате, започвате да говорите отново за големи суми.

Като зрели хора трябва да разберем, че можем да се справим. С посвещение, постоянство и няколко прости инструмента в наша помощ по пътя, можем да постигнем нашата версия за финансов успех – и то в по-кратък срок от предвиденото.

Не сте убедени? Вземете пример от Ариана Ампло, съсъздател на InHubLLC. Тя и съпругът й работят заедно, за да спестяват пари за нещо, което те смятат важно за постигане: възможността да си организират пътешествие до Азия с отскачане до Европа. Заедно те спестиха повече от 10 000 долара за по-малко от година.

Ето как постигнаха целта си.

Оценявайки настоящата финансова ситуация
Когато Ариана и съпругът й започват да работят по осъществяването на плана си, те използват програми като Mint.com, за да им помогнат да оценят настоящото състояние на финансите им. Тази стъпка им позволява да разберат какво трябва да променят, за да успяват да спестяват.

„Не смятахме, че харчим много, но трудно можехме да отречем сумата, която давахме за обслужването на кредитните ни карти в края на месеца”, казва Ариана.

Вижте още: Финансите на пет реални жени - коя от тях ще се разори

Научавайки се да режат разходи: Чрез вземането на спестовни финансови решения
Най-големите виновници за щетите по бюджета? „Таксита, кафенета и ресторанти”, признава Ариана. Със съпруга й откриват по-евтини варианти на скъпите навици.

„Сега си купуваме чаши за кафе, с които можем да излизаме навън. Правим кафе у дома и излизаме със специалните чаши. Освен това винаги се наслаждаме на интересните малки и евтини ресторантчета, които намираме в квартала”, допълва тя.

Междувременно Ариана и съпругът й започват да правят по-дългосрочни планове за намаляване на разходите. „Оказа се, че имаме много несъобразени разходи. С малко преосмисляне те вече не са такива”, доволно казва Ариана.

Използвайки инструменти, които им помагат да изпълнят целта си
Ариана сподели, че в самото начало са започнали да използват приложението Mint и то им е помогнало да подобрят бюджета си. Те не се спират дотук. Залагат на още едно приложение - GoodBudget app.

И залагайки на работата в екип
Ариана е категорична, че възможността да работят заедно като екип им е позволило да постигнат целта. „Правим заедно проверки, наричаме ги „Финансови срещи”, всяка събота сутринта с чаша кафе в ръка и шоколадов кроасан.

Благодарение на записването на всички разходи на хартия, финансовите приложения и отборния дух, семейството заминава на желаното пътешествие. Визуализирането на приоритетите им ги снабдява с необходимото съзнание как да харчат и за какво да харчат.

Преглеждайки сметките, те разполагат с измервателен уред, който им посочва къде се намират и къде трябва да бъдат внимателни. „Ако преминаваме границата, обмисляме забавни и евтини начини, по които да прекараме почивните дни от седмицата”, допълва Ариана.