Исла де Жаницио е един от петте острова на езерото Пацкуаро в щата Мичоакан, Мексико. Живописният остров е популярен сред туристите, като до него може да се стигне за около 20 минути с лодка.

Градът е известен със своите „пеперудени рибари“, които използват мрежи във формата на пеперуда за улов на местния деликатес pescado blanco.

Другата известна атракция на острова е 40-метрова статуя на Хосе Мария Морелос - герой на независимостта на Мексико, която се намира точно в центъра на града и е най-високата точка на острова.

Риболовът е основен поминък на Исла де Жаницио, и въпреки че в миналото са основният инструмент за местните рибари, традиционните "пеперудени" мрежи днес се появяват най-вече за фотографите.

Вижте още: Риболов на кокили: чудото на Шри Ланка

Местната общност, която се състои от индианци тараскан, е запазила автентичността на своите костюми, както и популярни церемонии като бдението в Нощта на мъртвите и други, с което привлича немалко туристи.

Статуята на Хосе Мария Морелос е впечатляващ паметник, издигнат през 1933 г. Посетителите могат да се изкачат до върха й по спираловидно стълбище.

По вътрешните стени животът на Морелос е изобразен в стенописи. В гигантския вдигнат юмрук на Морелос са направени специални илюминатори, които разкриват гледка към острова, езерото и околностите.