Да си току-що завършил гимназиалното си образование е колкото вълнуващо, толкова и плашещо. За първи път заставате лице в лице с „истинския живот” и сте изправени пред предизвикателството да направите нещо съвсем сами.

Училищните години са зад гърба ви, от вас зависи да вземете в ръце това, което сте научили, и да намерите пътя в живота си. Лесно е да изместите фокуса на вниманието си от важните неща в „истинския живот”, затова ви предоставяме тези осем урока, които да ви помогнат да използвате максимума на възможностите ви.

1. Фокусирайте се върху щастието
Не е трудно да объркате щастието с парите. Парите могат да ви купят удобство и да премахнат доста стрес, който е свързан с отговорността за плащането на сметките, например.

Нещото, което хората често забравят, е, че веднъж щом имат достатъчно пари, за да поддържат добър живот и да спестяват, всеки лев, който печелят, започва да им носи по-малко и по-малко щастие.

Вместо да се втурвате напред към следващото повишение в работата, прекарвайте повече време с приятелите и семейството си. Наслаждавайте се на простичките неща в живота и релаксирайте. Щастието е много по-ценно от парите.

2. Приоритизирайте хората
Колкото и проучвания да се правят на тема – какво носи на човека най-голямо щастие, отговорът е все един и същ: семейството и приятелите.

По думите на харвардския психолог и изследовател на щастието Даниел Гилбърт, „ние сме щастливи, когато имаме семейство; ние сме щастливи, когато имаме приятели; а всички онези неща, които смятаме, че ни правят щастливи, са всъщност начини, по които се обграждаме с още по-голямо семейство и с повече приятели”.

Поставете хората преди парите. Те са единственото нещо в живота, което наистина е безценно.

3. Мислете критично. Винаги!
Не правете нещо или не вярвайте в нещо, само защото много хора го правят или вярват в него от дълго време.

Поставяйте под въпрос всичко и се позовавайте на собствени причини, когато решите да действате. Моментът, в който спрете да изпитвате света, е моментът, в който попадате в тълпата и губите индивидуалността си.

4. Времето е ценно
Нищо не е толкова ценно, колкото времето. Не можете да го пестите или пък увеличавате. Времето винаги ще отминава със същата скорост, независимо колко пари имате или колко успешни сте.

Направете така, че да сте сигурни, че използвате времето максимално. Всеки момент, който прекарвате във вършене на нещо, което мразите да правите, е момент, който няма да можете да си върнете. Ценете всяка секунда.

Вижте още: 5 урока по скромност от най-бедния президент в света

5. Бъдете внимателни с бюрокрацията
Когато стартирате кариерата си, може да ви съблазни някоя голяма компания, която предлага много възможности и предимства. Проблемът с такъв тип компании е, че колкото по-големи са, толкова по-малко пространство дават за креативност и мислене извън границите – нещо, което се отдава лесно на младите.

6. Използвайте контактите си
Всички го казват и го казват с причина. Докато се развивате в кариерно отношение, най-добрите възможности ще се появяват на пътя ви чрез хората, които срещате. Истина е, че най-добрите предложения ще дойдат не от сайта за обяви за работа, а от разговор в кафене.

7. Преследвайте здравето
Не подценявайте собственото си здраве. Единственият начин да имате енергия, за да преследвате кариерата и личното си щастие, е като поддържате добра форма.

Като си осигурите по-дълга продължителност на живота, благодарение на балансирания си начин на живот, ще имате повече време да му се наслаждавате.

8. Хвърлете заровете
Имате само един живот за живеене, не го хабете, като тъпчете по утъпканите пътеки. Ако наистина искате да започнете собствен бизнес, но се страхувате от поемането на рискове, използвайте страха си като гориво за страстта си.

Научете възможно най-много за това, което искате да постигнете, и го последвайте!