Един от най-популярните лондонски небостъргачи с прякор „Корнишонът“ е купен за над 700 млн. паунда (1.11 млрд. долара) от бразилската банкова група Safra Group, котролирана от милиардера Йозеф Сафра.

След над 200 запитвания от цял свят Safra Group ще придобие високата близо 180 м офис сграда в основния финансов район на Лондон от Deloitte LLP, които са нейни синдици.

Сделката слага край на спекулациите, че чуждестранен държавен инвестиционен фонд ще купи проектираната от Норман Фостър сграда, която краси силуета на Лондон и е поредният пример за закупуването на имот в английската столица от чуждестранна компания.

Състоянието на Йозеф Сафра, който е вторият най-богат бразилец, се оценява на 12.2 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Смята се, че той е платил около 700 млн. паунда за този актив.

“Сградата е едва на 10 години, но вече има легендарен статут и се различава от останалите на пазара, с отличен потенциал за ръст в стойността,” се казва в изявление.

Фонд, управляван от IVG Immobilien AG и Evans Randall, купи сградата от презастрахователя Swiss Re за 600 млн. паунда (953.7 млн. долара) през 2007 г.

През последните пет години съсобствениците обаче са в просрочие по взетия 395 млн. паунда заем от германски консорциум от банки за придобиването на сградата. В крайна сметка, Deloitte бе наета през юли от кредиторите на сградата, за да я продаде.