Продажбите на Alibaba по време на „деня на необвързаните“ (който се провежда днес), китайският аналог на „черния петък“ в САЩ, преминаха постигнатите през изминалата година рекордни стойности от 5.9 млрд. долара едва в първите 13 часа от денонощието.

Така това са нови рекордни продажби онлайн, превишаващи рекорда в САЩ от „кибер понеделника“ през изминалата година в размер на 5.29 млрд. долара.

Само през първия час продажбите на промоционални стоки са достигнали 2 милиарда долара, като 45% от тях са били направени през смартфони.

Стоки на стойност около 6.4 милиарда долара са били продадени 15 часа след началото на събитието, сочат още данните на китайския онлайн търговец.

Денят на необвързаните е стартиран на шега от студенти в Китай, но постепенно се превръща в най-големия ден за пазаруване в страната, като аналог на „кибер понеделника“ в САЩ.

Продажбите на 11.11 са се повишили от 7 милиона долара през 2009 година до над 5.7 милиарда долара през изминалата година.

Продажбите на Alibaba на днешния ден се очаква да възлязат на 50 млрд. юана (8.17 млрд. долара), което би било повишение от 40% спрямо миналата година.

За сравнение, общите приходи на компанията за тримесечието до септември са били 16.8 млрд. юана.

Онлайн търговията в Китай е един от най-бързоразвиващите се сектори в страната, като расте със 120% на годишна база от 2003 година насам.

Потребителите в четирите най-големи града на Китай разходват около 27% от разполагаемия си доход за пазаруване онлайн.