Правителството предлага законови промени, свързани с решаване на проблемите с отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка, каза пред журналисти в МС финансовият министър Владислав Горанов.

Една част от тези промени са свързани с гарантиране на механизма за "осребряване" на ДЦК, които са били в КТБ като
гаранция за държаните в нея бюджетни средства, каза Горанов. Тези текстове решават проблема, като описват механизмите и процедурите за тези ДЦК.

Предлагат се промени в Закона за гарантиране на влоговете. С тях не се решават всички теми, но те дават отговор на някои спешни въпроси, свързани с изплащането на гарантираните влогове. Сега само една банка може да изплаща обезщетенията и се предлага това да става от повече банки.

В момента се предвижда държавата да подпомага Фонда за гарантиране на влоговете с решение на НС, но за оперативност се предлага това да става с решение на МС, каза Горанов, цитиран от БТА.

Предлагат се и промени, с които да се премахне правната несигурност относно това кои лица имат право да се ползват от гарантиране на влоговете и кои не. Лицата, които ползват преференциални лихвени равнища, нямат право да получат гаранции от фонда - тоест техните вложения не са защитени, каза Горанов.

В хода на квестурата БНБ разпореди на квесторите да намалят всички лихвени нива на депозитите. На практика съществува правна несигурност в Закона за гарантиране на влоговете, който казва, че преценката дали се използва преференциална лихва се отнася към датата на отнемане на лиценза.

Има реален риск, хора, които са се ползвали с преференциални лихвени условия да тълкуват, че намалените им лихви през лятото им дават основание, да считат, че към датата на отнемане на лиценза, са редовно обезпечени и да претендират за обезщетения към фонда.

Затова ние предлагаме преценката за това кои лица са ползвали преференциална лихва да се определя към датата на определяне квестори от страна на БНБ, а не към датата на отнемане на лиценза, посочи Владислав Горанов.

По идея на Фонда за гарантиране на вземанията правителството предлага на парламента банка, обявена в несъстоятелност, да се продава не само като цяло предприятие, а и на части, каза финансовият министър.