Нали знаете, че в Япония е жестока обида да посочите някого с клечките за хранене? Едва ли може да измислите по-грубо нещо от това да се присмеете, когато някой плюе три пъти през рамо и чука на дърво в Украйна.

В Ямайка е добре да не се прегръщате с приятелите, за да не ви сметнат за гей (може да ви линчуват на улицата или в най-добрия случай да ви арестуват и да ви лепнат 10 г.)

Всяка страна си има неписани правила, които не бива да се прекрачват, дори и от най-заблудените чужденци. Вестник "Труд" предлага да се запознаете с някои от тях, за да сте подготвени за бъдещите си пътешествия. Или пък да разберете защо онзи шеф във Франция се опита да ви извади окото с шиш за печене на месо.

Свят - голям, народи - разни и всеки народ има свое разбиране за това какво е приемливо по отношение на поведението. За някои от нещата може да проявят снизходителност, но има и големи гафове, които в най-добрия случай биха предизвикали презрително сумтене, но в най-лошия... Е, да не предричаме.

Ето как да се въздържаме от грубости в съседна Турция.

- Първо, трябва да знаете, че знакът за ОК - кръгче с показалеца и палеца, е много мръсен.
- В джамията не преминавайте пред молещ се човек - така молитвата му няма да бъде зачетена.
- Съобразявайте се и по време на Рамадан не предлагайте напитки и храна на хората.
- За мъжете: не сядайте до самотна дама - може да се почувства застрашена. Ако сте жена, не се обиждайте, когато мъже говорят само със спътника ви. По този начин пазят честта ви.
- Голям срам е да се напиеш в заведение. Особено пък за жена.
- Не си показвайте табаните, когато сте на гости. Естествено, преди да влезете в дома, трябва да си събуете обувките.

В Гърция небрежният знак за “здрасти” - с дланта напред, е много лошо нещо - значи, че проклинаш. Не говорете за Кипър и не споменавайте ДЪРЖАВАТА Македония. Използвайте признатото от тях наименование FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia).

В Тайланд не се здрависвайте. Там мразят физически контакт с хора, с които не се познават добре. Никога, ама никога не докосвайте по главата човек, дори и детенце. Само монасите имат право да го правят. Да викате келнера с показалец е все едно в България да му размахвате среден пръст под носа. И не яжте с лявата ръка. С нея се мие д-то. Това правило важи и за Арабския свят. Не поздравявайте деца или низшестоящи с поклон с ръцете пред гърдите.

В Украйна не вземайте последното парче, останало в подноса или кутията бонбони. Не се учудвайте, ако някой плюе три пъти през рамо и чука на дърво, след като сте му направили комплимент примерно: “Дъщеря ти е много хубава.” Това е против уроки.

Това е нищо, в сравнение с правилата за поведение в Япония. Те са безкрайно много и не можем да проследим всичките, но ето част:

- Не бива да показвате раздразнение или гняв. Това ви е равносилно на социална смърт в Страната на изгряващото слънце.
- За нищо на света не си духайте носа! Не пред хора. Със същия успех може да си свалите гащите и да се облекчите насред ресторанта.
- Прозявката е много лоша обида - приема се като шамар в лицето на домакина.