Това, което пишете във Facebook, може да се използва срещу вас. Знаем за десетки случаи на хора уволнени, заради необмислени постове в различни социални мрежи.

Всеки трябва да внимава и особено престъпници, издирвани от закона. Полицията вече ги издирва и чрез Facebook и няма да повярвате колко от тях са достатъчно глупави, за да се издадат:

Макси Сопо, търсен за банкова измама

Макси Сопо бяга от САЩ в Мексико, след като е издирван за банкови измами.

Той често пускал във Facebook свои снимки със скъпи коли и алкохолни напитки. След като избягал в Мексико, той добавил и няколко нови приятели в списъка си.

Един от тях работил за министерството на правосъдието на САЩ. Бил добавен, след като се запознали в нощен клуб.

Крег Лейзи Линч, осъден за обир

Крейг Линч излежавал присъдата си в слабо охраняван затвор близо до Лондон и решил да избяга.

След бягството си той на няколко пъти пускал статуси във Facebook, заяждайки се с полицията и изтъквайки това, че не могат да го хванат.

Имал е над 40 000 последователи, много от които го окуражавали.

В крайна сметка, той се е предал сам след 4 месеца на свобода. Заради бягството първоначалната му присъда от 7 години била увеличена.

Паскале Манфреди, мафиот

Мафиотът Паскале Манфреди, с прякор Скарфейс, бил търсен за убийство на член на бандата си.

Въпреки че се укривал, той поддържал Facebook профил и нямал никакви защити на компютъра си, така че било много лесно за полицията да засече неговата локация в Италия.

Полицията все още разследва неговите 200 приятели във Facebook. Не би било изненадващо, ако и някой от тях бъде уличен в престъпление.

Виктор Бургос, търсен за домашно насилие

Бургос бил търсен за побой над приятелката си. Той решил, че вместо да се яви в съда, би било по-добре да избяга.

Той дори предизвиквал полицията със статуси. Един от тях бил „Хванете ме, ако можете. Аз съм в Бруклин“. Той наистина бил в Бруклин и те наистина го хванали.

Крис Крего си пуснал собствения постер „Търси се“ в профила си

Крего бил изридаван за сбиване в бар. Той не само, че избягал от закона, но и пуснал в профила си собствената си снимка с надпис „издирва се“.

Крего пуснал информация и къде работи, и какво е работното му време. След като бил арестуван, един от полицаите написал на стената му, че му благодари за информацията.

Скот Роби, алкохол + Facebook

Роби е бил на пробация и по някаква причина по време на изпитателния срок не му е било позволено да употребява алкохол. Той не само приел поканата за приятелство на полицая, следящ пробацията му, но и пуснал свои снимки, на които пие.

Джонатан Паркър оставил Facebook-а си отворен на компютъра на жертвата си!

Паркър нахлул в дома на жена и откраднал два диамантена пръстена на стойност 7 000 долара.

Явно днешните престъпници са толкова пристрастени към Facebook, че дори когато ограбват дом, те проверяват профила си в мрежата.

Паркър бил толкова глупав, че дори забравил профила си отворен на компютъра на жертвата си.

И това не е всичко. 19-годишният Паркър живеел в същия квартал, а предишната вечер попитал съквартиранта си дали не иска заедно да оберат жената. Полицията имала предостатъчно доказателства + свидетел.


Майкъл Бейкър, крадец на бензин

Бейкър решил, че ще е много забавно да краде бензин от полицейски автомобил и да се снима. Той не забравил да покаже среден пръст на снимка, а неговата приятелка я пуснала във Facebook.

Роджър Айрланд – не се тагвай на снимка „Търси се“

Полицията в Балтимор има профил във Facebook, където се публикуват снимки на издирвани хора.

Това е доста полезна функция. Няколко човека го разпознали и тъй като не били приятели с него, тагнали негови роднини.

Това било достатъчно за полицията, а фактът, че самият Роджър написал отдолу коментар „Никога няма да ме 'фанете“ само придало повече комичност на случая.

Родни Найт пуска селфи, в което обира дом

Родни Найт обрал дома на Марк Фишър, журналист във Washington Post.

Той взел лаптопа на сина му, палто, малко кеш и облигации.

Преди да си тръгне обаче, си направил селфи с камерата на лаптопа и банкнотите. След това пуснал снимката на facebook профила на момчето, който бил отворен на компютъра.

Фишър публикувал снимката в колонката си във Washington Post. Престъпникът бил заловен за 5 месеца.