Украинските власти съобщиха днес, че в престрелки с проруските сепаратистки сили в Източна Украйна са убити още трима украински войници. Други десет са ранени.

С тях вече седем стават загиналите украински военни за последните 24 часа, предава АФП.

Сутринта бяха подновени бомбардировките около летището на Донецк, епицентър от месеци на сблъсъците на украинските части и сепаратистите, посочва БГНЕС.

Петима цивилни, включително две деца, загинаха при артилерийския обстрел в Горливка - град, разположен недалеч от Донецк, предава ТАСС, позовавайки се на пресслужбата за извънредните ситуации в самопровъзгласилата се Донецка народна република.

В резултат на обстрела частично се срути жилищна сграда, загинаха 4-годишно момиченце и 9-годишно момче, се уточнява в съобщението. Според общинските власти ранени са още 12 души.

Над 4000 са вече загиналите в конфликта в Украйна от началото на април.

Активизирането на престрелките в украинската криза ще заеме важно място на срещата на върха на ръководителите на Г-20 в Бризбейн, Австралия.

Великобритания и Австралия остро разкритикуваха действията на Русия в украинската криза, след като НАТО потвърди преди два дни влизането на руски части и военна техника в източните райони на Украйна – което Москва отрече.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви на срещата на Г-20, че Европейският съюз разглежда възможността да наложи нови санкции срещу Русия във финансовата сфера заради кризата в Украйна.

Сегашната ситуация не ни удовлетворява. В дневния ред е обсъждането на списък с нови лица, посочи Меркел, цитирана от Ройтерс.

Предвижда се Меркел да се срещне в Бризбейн с руския президент Владмир Путин.