Знаете ли, че първоначално сушито не е храна? Това е древна техника за консервиране на осолена риба с помощта на ориз.

Освен това суши не води своя произход от Япония, а от Китай, където се е появило през 2 век. Пренесено е в Страната на изгряващото слънце едва пет века по-късно.

Буквално „суши“ означава нещо, което е прокиснало.

Вижте още: Най-добрите суши ресторанти в света

Най-старият запазен вид суши в Япония е нари-зуши. И днес то се прави по същия начин, както в древността.

Традиционно суши се сервира със соев сос, уасаби, което представлява паста от хрян и маринован японски джиджифил, наричан гари.

Никога не свесвайте уасаби пастата със соевия сос. Това се смята за недопустимо от етикета при консумацията на суши.

Консумацията на суши не е безопасна заради суровите продукти, които се използват. От суровата риба можете да се разболеете от паразитни инфекции, въпреки че в наши дни това е рядко срещано явление.

Особено трябва да внимавате със суши с риба тон – често тя съдържа големи количества живак, заради което с нея не бива да се прекалява.

Суши може да бъде и изкуство. Всички снимки, които са използвани в статията, говорят красноречиво за това.