Финландската компания Nokia представи първото си самостоятелно устройство - седем месеца след като продаде звеното си за производство на смарфони на Microsoft. Устройството ще е таблет, до голяма степен конкуриращ се с iPad Mini.

Таблетът ще се казва N1 и ще е с операционна система Android. Той ще е със 7.9-инчов дисплей с резолюция 2048 x 1536 - същите като на популярния мини-таблет на Apple.

Приликите продължават не само с алуминиевото тяло на таблета. Гърбът му е почти идентичен с този на iPad mini, благодарение на разположението на камерата и бутоните.

Nokia продължава напред и прави някои подобрения, в сравнение с оригинала. Таблетът е по-тънък – едва 6.9 мм., както и по-лек (318 гр.), в сравнение с iPad-а.

Таблетът на Nokia се предлага дори в същите цветове като тези на Apple - Natural Aluminum и Lava Grey. Той е с четириядрен процесор от Intel с честота 2.4 GHz, 2 GB оперативна памет и 32 GB вътрешна памет.

Моделът разполага с 8-мегапикселова задна и 5-мегапикселова предна камера. Той ще е с операционна система Android L.

“Започнахме да се оглеждаме и не открихме добър таблет на пазара“, коментира Брук Ийтън, директор на проекта.

Финландската компания си партнира с Foxconn по сглобяването на таблета. Nokia планира пускането на модела N1 в Китай около китайската нова година (19 февруари), като цената му ще е около 249 долара (без данъци и такси).

За сравнение, новият iPad mini 3 е с цена от 399 долара, докато старата втора версия се продава за 299 долара. Именно цената се очаква да е основен мотив при избора на таблета.