Настоящата година е на път да се превърне в истински кошмар за портфолио-мениджърите. Има един обаче, който се разграничава от тълпата и който е на път да се превърне в най-добрия мениджър на годината – Уилям Акман.

Виж още: Най-малко портфолио мениджъри бият пазара от десетилетие

Успехът на Акман е резултат от няколко големи залози, които са на път да му се отплатят сериозно. Последният голям успех на Акман, известен по-скоро с късия си залог срещу Herbalife, бе свързан с фармацевтичната компания Allergan.

Акциите на компанията отбелязаха сериозен ръст след новината, че тя ще бъде купена от Actavis. Това бе най-големият залог на Акман, от който управляваният от него фонд е изкарал 2.2 млрд. долара на хартия.

От началото на годината акциите на Allergan поскъпнаха с 88.9%.

Не бе много далеч времето, когато нещата бяха напълно срещу портфолио мениджъра. Преди година Акман имаше голяма позиция в търговската верига JC Penney, акциите на които се сриваха, както и голяма къса позиция в Herbalife, чиито акции поскъпнаха, подкрепени от мениджъри като Икаан и Сорос.

Така фондът на Акман - Pershing Square, бе на път към третата си година на изоставащо спрямо S&P 500 представяне.

Моментът, в който нещата се промениха в полза на Акман, бе края на август миналата година, когато той продаде дела си в JC Penney срещу 12.91 долара за акция - малко под цената, на които е придобил книжата. За сравнение, последните нива, при които се търгуват акциите на компанията, са при 7.27 долара за брой.

По-драматичен дори е бил обратът при късата му позиция на Herbalife. Акциите на компанията завършиха при нива от 37.34 долара за брой в деня преди Акман да обясни на специална пресконференция защо смята, че акциите на компанията са надценени и тя е пирамидална структура.

В следващите няколко месеца акциите на компанията за диетични храни поскъпнаха до 83.51 долара за брой. През март на тази година, когато този залог изглеждаше неоправдан, излезе новината за разследване от комисията за финансов надзор върху компанията.

Акциите на Herbalife загубиха над 50% от стойността си през тази година до нива от 38.41 долара за брой.

Друга голяма позиция на Pershing Square - Burger King Worldwide, също е донесла доходност от началото на годината от над 40%.