В епохата на цифровите екрани най-големият от тях е на път да завладее Ню Йорк. На емблематичния Times Square в Голямата ябълка вчера беше инсталиран най-скъпият дигитален билборд в света.

Съоръжението е високо колкото осеметажна сграда, дълго е почти колкото футболно игрище, а дисплеят му е съставен от близо 24 милиона LED пиксели.

За да го наемат за две седмици, компаниите трябва да разполагат с невероятните 2.5 млн. долара. Първите дни от живота му той ще показва картини от природата, а от 24 ноември е на разположение на търсачката Google, която е първата компания, наела билборда.

"Размерът има значение на Times Square," посочват от Clear Channel Outdoor New York – компанията, която продава съоръжението. От там оказват да оповестят подробности за сделката с Google.

Знае се само, че компанията го е наела за изключителен, дългосрочен ангажимент, така че е вероятно да е договорена и по-ниска от обявената за билборда цена.

Смята се, че около 300 000 пешеходци ще минават покрай него всеки ден, а включването му беше наблюдавано от стотици туристи.

Вижте още: 20 шокиращи, но ефективни реклами

И докато нюйоркчани често прекосяват площада с вперени в телефоните си очи, билбордовете на Times Square са една от най-големите атракции за туристите.

"Хората посещават Гранд каньон, за да видят най-зашеметяващия естествен каньон в света. Те идват на Times Square, за да видят най-поразителния цифров каньон в света", смята Тим Томпкинс, президент на Times Square Alliance.

Според маркетолозите, силата на външната реклама не бива да бъде подценявана. Прогнозните данни на Emarketer сочат, че разходите за външна реклама в САЩ се очаква да се увеличат с 3.6% през тази година - до 7.2 милиарда щатски долара.

Новият символ на най-известния площад в Ню Йорк виси на хотел Marriott Marquis. А Google не е първата компания, която залага на голямата рекламна площ.

LG Electronics наскоро създаде кампания за рекордно голям билборд в близост до международното летище King Khaled в Саудитска Арабия, който беше записан в Книгата на Гинес като най-големия в света.