Китайски милионер може би е живото доказателство, че парите не могат да купят щастие.

Тридесет и осем годишният Лиу Джинчонг е успял мултимилионер в Китай - преди да се откаже от всичко, което притежава, и да се премести в колиба в планината.

Бившят бизнесмен, който се занимавал с производство и текстил, обаче е можело никога да не напусне забързания си бизнес живот в провинция Гуандонг, ако не била една странна автомобилна катастрофа — и една книга.

“Вярно е, че печелех много пари и не мога да кажа, че не харесвах живота си,” казва Джинчонг пред Central European News. “Бих казал, че дори ми харесваше, но всичко се промени, когато аз и мои приятели катастрофирахме с кола в отдалечена част на страната в Северозападен Китай.”

“Трябваше ни нова кола, а и не всички можехме да пътуваме веднага. Аз бях относително добре и отседнах в хотел, където единственото нещо, което можех да правя, бе да чета книга за будизма. Трябва да кажа, че това промени живота ми.”

При завръщането си в реалния свят Джинчонг задълбава още по-дълбоко в будистката философия, която учи, че материалните неща са причина за човешките страдания и осъзнава, че трябва да промени живота си.

“Ликивидирах всичко, което притежавах, в това число седемте си коли, моето имение и ваканционни имоти и си купих малка колиба в планината, която е повече от достатъчна за моите нужди, тъй като седя тук и изучавам моите текстове.”

Въпреки че е изолиран в отдалечената западна провинция Шънси, Джинчонг отхвърля идеята, че просто иска да бъде сам.

“Всъщност се радвам много, когато хора ме посещават. Аз обичам да се срещам с нови хора в търсене на нещо повече и приветствам възможността за споделяне на изживявания”, казва той.