Въоръжен мъж бе задържан при опит да проникне на територията на Белия дом във Вашингтон.

Арестуваният е 40-годишният Р. Дж. Кафим, жител на Айова. По думите на Никол Майнър, представител на Secret Service, нарушителят се приближил до един от агентите и му казал: "Наредиха ми да дойда в Белия дом".

Кафим незабавно бил задържан. Оказало се, че той е дошъл от Айова с автомобил, изминавайки 500 км. В багажника на колата му, паркирана през няколко пресечки, е била открита автоматична пушка, около 40 патрона и нож.

Кафим е задържан заради притежание на нерегистрирано оръжие, но вероятно ще му бъдат предявени и други обвинения, съобщи БГНЕС.

Това е 8-ият опит за незаконно проникване на територията на Белия дом от началото на 2014 г. Последният бе на 23 октомври, когато нарушителят бе спрян от две немски овчарки на Secret Service в мига, в който прескочи оградата.

Най-фрапиращият случай бе на 19 септември, когато 42-годишният бивш военен Омар Гонсалес от Тексас успял да прескочи оградата, да влезе в сградата на Белия дом и да премине през няколко зали. При арестуването му у Гонсалес бе открит нож, а в колата му - две брадви, мачете и над 800 патрона.

Заради Гонсалес всички служители на Белия дом бяха евакуирани. Броени минути преди инцидента президентът Обама и семейството му бяха отпътували за Кемп Дейвид, Мериленд. Заради скандала тогавашният шеф на Secret Service Джулия Пирсън бе принудена да подаде оставка.