Ноември месец е ознаменуван с един голям празник – празникът на пазаруването преди коледните и новогодишните празници, когато към потребителите традиционно се отправят оферти, на които трудно могат да устоят.

Традицията „черен петък“ вече се прехвърля от САЩ и към останалите страни по света (инициатива, поета включително и от много родни търговци).

Някои от най-търсените продукти по време на ноемврийското пазаруване най-вероятно ще продължат да бъдат смартфоните. Те са подходящ и желан подарък за предстоящите коледни и новогодишни празници.

Ето и смартфоните, които предлагат добро съотношение цена-качество и някои от които вече се радват на отстъпки в цените си. Причините за отстъпки са излизането на нови модели или усилията на производителите им да стимулират техните продажби в навечерието на коледните и новогодишните празници.

Смартфоните традиционно ще групираме в различни ценови класове, като ще започнем представянето им от най-евтините към най-скъпите.

До 200 лева

Lenovo A680 – 199.90 лева (без договор от водещия мобилен оператор)

Това продължава (както и през октомври) да е най-добрият смартфон, който можете да си купите до 200 лева у нас. Той е с 5-инчов дисплей с резолюция 854 х 480 пиксела (което вече се приема като долна граница), четириядрен процесор с честота 1.3 GHz, и 1 GB оперативна памет.

Разполага с 5-мегапикселова камера. На практика, това е единственият модел с четириядрен процесор и 5-инчов дисплей, който можете да си купите в този ценови клас.

До 300 лева

Huawei Ascend G630 – 299 лева

Това е един от малкото смартфони в този ценови клас, който е с 5-инчов дисплей с резолюция 1280 х 720 пиксела.

Той е с четириядрен процесор с честота 1.2 GHz, 1 GB оперативна памет и осеммегапикселова камера. Разполага с 4 GB твърда памет, която може да се разширява с карта до 32 GB.

До 500 лева

Huawei Ascend P7 – 500 лева

Конкуренцията в този ценови клас е изключителна предвид на борбата между производителите за най-ниския ценови сегмент (който ще е и най-бързоразвиващия се през следващите години).

Китайските производители продължават да набират скорост именно поради атаката на ниския ценови клас.

Моделът разполага с 5-инчов дисплей с резолюция 1920 х 1080 пиксела, 2 GB оперативна памет и четириядрен процесор с честота от 1.8 GHz. Задната му камера е 13-мегапикселова, а предната е 8-мегапикселова.

До 700 лева

LG G3 – 685 лева

В този ценови клас, който можем да определим като среден, конкуренцията също е много сериозна. Тук водещите производители се опитват да наместят най-продаваните си модели.

Моделът на LG се отличава с 5.5-инчов дисплей с най-висока резолюция в момента - 2560 x 1440 пиксела. Той разполага с 13-мегапикселова камера с лазерно насочване, четириядрен процесор с честота от 2.5 GHz и много лек метален корпус. Оперативната му памет е 2 GB.

До 1000 лева

Lenovo Vibe Z2 Pro K920 – 999 лева

Навлизаме във високия ценови сегмент, но психологическата граница се оказва малко ниска за повечето модели от най-висок клас на водещи световни производители, като Apple и Samsung. От това се възползва Lenovo.

Моделът е с един от най-големите дисплеи, които могат да се намерят на пазара – 6 инчов, с резолюция от 2560 x 1440 пиксела. Той е един от основните конкуренти на пионера Note 4 при фаблетите за приза най-добър фаблет (заедно с iPhone 6 Plus), като се отличава с по-ниска цена.

Последното го прави подходящ избор за любителите на големи дисплеи.

Над 1000 лева

Всеки водещ световен производител на смартфони има представител в този ценови диапазон, като изборът вече е на потребителите и е основно към дизайна и предпочитаната операционна система (Android или iOS).

Няма как да не отбележим два модела тук:

Samsung Galaxy Note 4 – 1 172 лева

Това е четвъртата серия на модела, въвел стандартите при фаблетите. Отличава се с най-добрия дисплей в света с големина от 5.7 инча (според водещите специалисти), както и с подобрена 16-мегапикселова камера.

Потребителите могат да се възползват и от наличната писалка, която може да се използва и за водене на директни записки върху дисплея.

IPhone 6 Plus

Това е смартфонът с най-голям екран, произвеждан някога от Apple, както и основен претендент за приза фаблет на годината. Това може да е пръв избор за всички любители на операционната система iOS.

Разполага с много производителен чип от ново поколение от Apple, както и 5.5 инчов дисплей с резолюция 1920 x 1080 пиксела.

Камерата му е 8-мегапикселова с оптична стабилизация и способност да прави качествени снимки при ниска осветеност.

* посочените цени на устройствата са на свободна продажба, необвързани с договор от мобиелн оператор и с вкл. ДДС