Люис Хамилтън заема "пол позишън" в състезанието за най-богат британски спортист, след като спечели втората си титла във Формула 1.

Победата на Хамилтън се очаква да му донесе нов 5-годишен договор на стойност 100 млн. паунда (156.8 млн. долара) с Mercedes, което ще бетонира статута му на най-богатият активен британски спортист.

По-рано тази година състоянието на Хамилтън се оценяваше на 68 млн. паунда (106.6 млн. долара), което е значително по-малко от това на вече прекратилия спортната си кариера Дейвид Бекъм, който заедно със своята съпруга Виктория разполага с 210 млн. паунда (329 млн. долара).

Според брандинг експерта Найджъл Къри от brandRapport Хамилтън задмине по богатство бившият футболист и може дори да се доближи до общото състояние на сем. Бекъм.

"Определено мога да кажа, че това ще бъде най-високо платеният британски спортист в историята," заявява Къри пред Telegraph Sport.

Къри посочва, че ако Хамилтън се ожени за своята приятелка Никол Шерцингер, финансовият потенциала на двамата може да предизвика този на сем. Бекъм.

Годишните доходи на Хамилтън в момента се оценяват на 20.4 млн. паунда (31.9 млн. долара) под формата на заплати, наградни фондове и рекламни договори.

Само Гарет Бейл (23.2 млн. паунда) получава повече сред британските спортисти. Хамилтън обаче ще го задмине, след като заработените от него наградни фондове и повишението в заплатата от 3 млн. паунда бъдат включени.

Хамилтън, който в момента получава едва 1.9 млн. паунда (2.9 млн. долара) от рекламни договори на година от Bombardier и IWC Schaffhausen, премина в Mercedes от McLaren отчасти, защото има по-голяма свобода да сключва подобни сделки.

Ако се възползва по най-добрия начин от това Хамилтън може да печели по над 50 млн. паунда на година (78 млн. долара), според Къри.