Ако името Мароко извиква в главата ви образи на място с тесни като лабиринт улички, обградени от сини сгради, то със сигурност няма да познаете, че Ифран е в Мароко.

Това е град, който не прилича на никой друг в страната. Той се намира на 1664 метра и с къщите си с червени покриви, цветни лехи, езерни паркове и заснежени често е наричан "Швейцария на Мароко."

Пищната зеленина, кедровите гори и пасища през пролетта, както и снежните хълмове през зимата, са в рязък контраст с горещия и сух климат, който заобикаля града.

Вижте още: 16 кралства, които са рай за туристите

Поради неговата достъпност Ифран е популярна дестинация за богатите жители на Фес, Мекнес и Маракеш, които се тълпят в него, за да се сблъскат със зимата.

Градът е построен от французите през 1930 г. Това, което ги привлича към района, е прохладният климат през лятото. През зимата температурите рядко падат под нулата и околните планински склонове се покриват със сняг.

Всъщност, най-ниската температура, регистрирана някога в Африка, е в Ифран - 24° C.

Градът се развива едновременно като летен и зимен курорт. Старите хижи в центъра му са разрушени и заменени с комплекси етажна собственост, докато ваканционните центрове и комплекси от затворен тип никнат в покрайнините.

Много големи работодатели поддържат апартаментни комплекси тук за техните работници, а богаташите идват тук на еднодневни ски екскурзии.