Ще продължи ли спадът на лихвите по кредитите? Вижте какво е мнението на специалистите и какво сочи статистиката.

В интервю за Profit.bg заместник главния изпълнителен директор и заместник председател на Управителния съвет на Societe Generale Експресбанк Мария Русева заяви, че понижението на лихвите по кредитите през 2014 г., а и през 2012 и 2013 г., е следствие на намалението и при лихвите по депозитите.

Русева смята, че продължава натискът върху банките чрез огромната ликвидност, която се е генерирала през последните години поради отложено потребление или инвестиции. Това подложи банките на много сериозен натиск да инвестират някъде, да пласират тези огромни ресурси и ги направи изключително конкурентни по отношение на цените в кредитирането.

Тоест за да привлечеш проект, който да финансираш, се налага да го предлагаш на все по-ниска цена, за да можеш да пласираш ресурса, който така или иначе генерира разходи, заяви Русева.

Според нея това е основният двигател на намалящите лихви през последните години и тя очаква това да продължи през 2015 г., освен ако не се случи някакво сериозно сътресение, което значително да повиши усещането за риска. Защото, в края на краищата, лихвите на първо място зависят от това какъв риск се поема, каква е оценката за риска, завършва банкерът.

Данни на БНБ сочат, че само за последната година лихвите по банковите депозити са се понижи с над 1%.

Какви са лихвите по кредитите?

Годишният процент на разходите (ГПР) по кредитите за потребление в левове през октомври 2014 г., в сравнение със същия месец на 2013 г., спада с 1.06 пр.п. до 11.99%, а по кредитите за потребление в евро – с 1.15 пр.п. до 9.91%.

През октомври 2014 г. годишният процент на разходите по жилищните кредити в левове намалява спрямо октомври 2013 г. с 0.51 пр.п. до 7.04%, а по жилищните кредити в евро–с 0.10 пр.п. до7.71%.

През октомври 2014 г., в сравнение със септември 2014 г., годишният процент на разходите по кредитите за потребление в левове се понижава с 0.34 пр.п., а по тези в евро–с 0.18 пр.п.

При жилищните кредити в левове той спада с 0.09 пр.п., а по тези в евро − с 0.07 пр.п.

Очаквания за спад на лихвите по кредитите има и Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк, който споделя, че „тенденцията при лихвите по депозити е надолу. Това в един момент ще даде и отражение върху лихвите по кредитите, стига икономиката да се развива добре", прогнозира още банкерът преди дни.

Според имотните експерти спадът на лихвите по депозитите и кредитите неминуемо ще даде тласък на сектора. Традиционно, според статистиката, четвъртото тримесечение на годината е най-силното за имотите у нас.