Основателят на Ikea Ингвар Кампрад напусна страната, за да се завърне в родната си Швеция, но неговото семейство все още е смятано за най-богатото в Швейцария, според класация на швейцарското бизнес списание Bilanz.

Кралят на мебелите и неговите синове Петер, Йонас и Матиас, които притежават швейцарски паспорти, разполагат с между 42 и 43 млрд. франка (43.5 - 44.5млрд. долара), според класацията на списанието на 300-те най-богати швейцарци.

Оценката на състоянието на семейство Кампрад се оспорва от Ikea, като според компанията то е значително по-малко и се различава значително и от последните оценки на сп. Forbes, според които състоянието възлиза на 3.8 млрд. долара.

Различията изглежда се свеждат до това какви активи семейство Кампрад контролират и какво притежават.

Според Bilanz 300-те най-богати швейцарци са разполагали с активи на стойност общо 589 млрд. франка (612 млрд. долара),или с 25 млрд. франка (25.9 млрд. франка) повече от предходната година.

Второто място в класацията се поделя от фамилиите Хофман и Оери, собственици на фармацевтичната империя Roche. Тяхното състояние е нараснало с 4 млрд. до 26-27 млрд. франка(27-28 млрд. долара), според списанието.

Бразилският бизнесмен произход Жорже Пауло Леман оформя челната тройка с лично състояние, оценявано на 25-26 млрд. франка (25.9 - 27 млрд. долара).

Голяма част от неговото състояние е под формата на акции в най-големия производител на бира в света Anheuser-Busch InBev. Той също така има дялове в Burger King и Heinz.

Фамилията Бренинкмайер, собственик на веригата C&A, заема четвъртото място с активи на стойност 15-16 млрд. франка (15.5-16.6 млрд. долара). След тях се нарежда бразилската фамилия Сафра, които живеят в Женева и са собственици на банка Safra Sarasin. Тяхното състояние възлиза на 14 - 15 млрд. франка (14.5-15.5 млрд. долара).

Най-големият губещ в класацията е арменският бизнесмен Генади Тимченко, който живее в Женева. Неговото състояние е намаляло с 2 млрд. франка (2.07 млрд. франка) до 7 млрд. франка (7.2 млрд. франка) през миналата година.

Едно от новите лица в класацията е Патрик Драхи, френско-изреалски бизнесмен, чийто активи се оценяват на между 8 и 9 млрд. франка (8.3-9.3 млрд. франка). Чрез своята компания Altice, Драхи, който живее в Зермат, контролира френската телекомуникационна компания SFR и кабелния оператор Numericable.

Друг чужденец, който влиза в класацията, е живеещата в Женева Марина Пикасо, внучка на испанския художник Пабло Пикасо, чието състояние е нараснало значително до между 1.5 и 2 млрд. франка, пише Bilanz.

Швейцарската телевизионна звезда Мишел Хунцикер влиза в класацията за първи път, след като се омъжи за Томазо Трусарди от италианската модна къща Trussardi и стана притежател на състояние между 200 и 250 млн. франка.

Близо един на всеки двама от 300-те най-богати швейцарци е чужденец. Много от тях са германци, привлечени в Швейцария от по-благоприятните данъчни условия.