Най-малко 28 демонстранти бяха арестувани в Хонконг, където се проведоха редовните сблъсъци между полицията и членове на протестното движение Ocuppy Central.

Според местна радиостанция RTHK по време на размириците са били ранени най-малко 10 души, осем от които от местните правоохранителни органи.

Според съобщения в медиите протестиращите се опитали да възстановят контрола над района на Монкок, разположен на полуостров Коулун, който преди няколко дни е бил напълно изчистен от барикади и палатки. За да разпръсне демонстрантите, полицията използвала палки и сълзотворен газ.

Протестиращите от 7-милионната бившата британска колония Хонконг, която от 1997 г. е специален административен район на Китай с висока степен на самоуправление на принципа на "една държава – две системи", искат преки избори на ръководителя територията вместо сегашните двустепенни избори (чрез избирателна колегия, която да "пресее" кандидатите, преди явяването им на изборите).

Политиката на Пекин е, че само кандидатите, подбрани от специалната комисия по номинациите, ще могат да участват в изборите за следващ главен администратор през 2017 г., припомня БГНЕС.