Кристиано Роналдо отне през миналата година наградата за най-добър футболист в света от Лионел Меси, а сега звездата на Реал Мадрид печели надпреварата и за най-големия рекламен агент във Facebook Inc.

Всеки пост на португалския футболист е на стойност средно 143 750 долара за марката, която той рекламира, или два пъти повече, в сравнение с постовете на печелилия четири път Златната топка Лионел Меси, показва проучване на германската консултантска компания Repucom.

Всеки пост на аржентинеца Меси е на стойност средно 62 500 долара, според Repucom.

Футболистите отделят време на социалните медии с цел сключването на по-големи рекламни договори, казва Макс Барнет от Repucom, който е консултирал футболисти в тази сфера.

“Роналдо е кралят на Facebook,” казва Барнет.

Около “пет или шест” души работят по присъствието на Роналдо в социалните медии, според Луис Корея, главен изпълнителен директор на базираната в Лисабон Polaris Sports Ltd., която управлява имиджовите му права. Говорител на Меси пък е заявил пред Bloomberg, той също има “малък екип”, който работи по присъствието му в интернет.

Вижте още: Най-влиятелните футболни агенти

Роналдо вече има над 103 милиона последователи във Facebook, в сравнение с над 76 милиона за Меси. Стойността на постовете на Роналдо е по-голяма за рекламодателите, защото нападателят на Реал Мадрид получава повече “харесвания” и коментари, според Барнет. Само попизпълнителката Шакира има повече последователи от Роналдо.

Екипът, грижещ се за присъствието на Роналдо в социалните медии, търси оптималното време за постове, като например преди дербито между Реал Мадрид и Барселона, известно като “Ел класико” и има повече опит, в сравнение с други спортисти, чиито профили в социалните медии се управляват от “техни приятели” или пък са залети от реклами, казва Барнет.

“Ако спортистите подхождат сериозно към трансформирането на огромната си фенбаза в пари, те трябва много да внимават” между пускането на снимки от зад кулисите на дадена фотосесия и показването директно на лога на спонсори, което отблъсква последователите, казва Барнет.

Сред спонсорите на Роналдо са Nike Inc., авиокомпанията Emirates и производителят на часовници Tag Heuer. Той печели по 22.5 млн. долара на година от рекламни договори, в сравнение с 21.5 млн. долара за Меси, поред Repucom, която се позовава на медийни публикации.

Корея, чийто чичо Жорже Мендеш е спортният агент на Роналдо, казва, че вече използва дигиталното присъствие на Роналд, когато преговаря за договори със спонсори.

“Хората харесват Роналдо, защото той е голяма личност,” казва Корея. “Неговата популярност излиза извън пределите на футбола.”