„Предложих на правителството в тригодишната средносрочна бюджетна прогноза да бъде включено поетапно увеличение на минималната работна заплата (МРЗ), като от 1 януари 2015 г. тя да стане от 340 лв. на 360 лв., от 1 юли 2015 г. – от 360 на 380 лв., от 1 януари 2016 г. увеличението да е от 380 на 420 лв., а от 1 януари 2017 г. размерът й от 420 да нарасне на 460 лв.“

Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов на пресконференция след извънредното заседание на МС, на което бяха одобрени проектите на ЗДБРБ за 2015 г. и бюджетите на ДОО и НЗОК за 2015 година.

Министърът коментира, че с този план за нарастване на МРЗ ще се създаде предпоставка за увеличение на доходите на най-ниско платените работници и ще се отговори на обществените очаквания, че постепенно минималната работна заплата ще се доближава до средната работна заплата, без същевременно да се притиска пазарът на труда.

В отговор на въпрос по параметрите на държавния бюджет за 2015 г. финансовият министър коментира, че гарантира, че предложеният бюджет е стабилен и реалистичен. Министърът ясно подчерта, че „макрорамката на този бюджет няма да е тема на дебат всеки месец така, както беше от първите дни на приемането на Бюджет 2014 г. до оставката на правителството „Орешарски“, по време на управлението на служебното правителство и дори до онзи ден, когато го актуализирахме – всеки ден си говорихме за този бюджет и неудачите, свързани с него“.

Финансовият министър съобщи още, че днес правителството е одобрило предоставянето на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) в размер на до 2 млрд. лв., както и това, че е упълномощен от името на държавата да сключи този договор с фонда.

Министър Горанов уточни параметрите на договора за заем – той е със срок 5.5 години, с възможност за усвояване на заема на части, с фиксиран лихвен процент от 2.95%. Процентът е формиран на база на доходността, с която се финансира правителството, с минимална премия отгоре.

Веднъж годишно на всеки 15 април фондът ще прави лихвени плащания към правителството, като погасяването е до 15 април 2020 г., включена е и опцията за предсрочно погасяване – изцяло или частично, в зависимост от постъпленията във Фонда. Министър Горанов каза, че това е ликвидната подкрепа за ФГВБ, за да може да стартира на 4 декември изплащането на гарантираните влогове на гражданите в банката с отнет лиценз.

Владислав Горанов още веднъж заяви, че „правителството и служителите на МВР са създали организация и подготовка за физическата сигурност на 1500-те клона на деветте търговски банки, които ще изплащат гарантираните влогове на гражданите и че няма никаква причина да се създава напрежение в първия ден от изплащането“.

Той препоръча хората да си изберат търговска банка, в която да вложат своите средства, тъй като те са били разпределени на случаен принцип в търговските банки, затова правителството и ФГВБ дават възможност те да прехвърлят средствата си, в която банка искат, като първият безналичен трансфер е безплатен.

„Парите са на хората, те могат да правят каквото искат с тях, но не е разумно да държат в себе си огромни суми кеш, които, образно казано, да затворят „под дюшеците си“, това би провокирало битовата престъпност и би изложило на несигурност спестяванията им“, посъветва гражданите министър Горанов.