Марихуаната се продава легално в някои страни, като Холандия, като ползването й с медицински цели вече е разрешено и в някои щати.

И докато това едва ли ще се случи скоро у нас, ето някои интересни факти, свързани с марихуаната, които може и да не знаете:

Потреблението на наркотичната субстанция се предполага, че се е осъществявало в Китай още 2800 години преди новата ера и в Египет 950 години преди новата ера.

Най-ранното документирано ползване на марихуана датира от 3-ти век преди новата ера на територията на съседна Румъния.

Около 42% от американците са опитвали марихуана поне веднъж.

Модулът за отглеждане на марихуана в домашни условия ползва за отглеждането на четири растения електричество, колкото за захранването на 30 хладилника.

Първият щат, в който се легализира марихуаната, е столицата Вашингтон.

Бирата и марихуаната имат много общо. Хмелът, от който се произвежда бирата, е в същото семейство растения, на което принадлежи и марихуаната.

Марихуаната не помага само на хората. Растението се ползва и при лекуването на кучета и котки. В големи количества, обаче, тя може да е смъртоносна за животните.

Легализирането на марихуаната в САЩ ще донесе приходите за щатската хазна в размер на 9 милиарда долара под формата на данъци и такси.

В същото време около 800 000 американци са арестувани годишно в обвинения, свързани с нелегално разпространение на марихуана.

Лидер по ползване на марихуана е Исландия, където 55 000 души от общо 320 000 население е пушило марихуана през 2012 г. Това прави 18.3 на сто, докато Замбия и САЩ допълват челната тройка с по 14.8 на сто.

Американският президент Барак Обама също е употребявал марихуана като тинейджър.