Индексите на БФБ продължават движението си в тесен рейндж, докато оборотът изтъргувани книжа от „сините чипове“ на SOFIX през вчерашната сесия не успя да надхвърли 146 хил. лв. При текущото системно състояние, според мен, ситуацията няма как да е по-различна, като факторите, които допринасят за това положение, са много.

Това коментира за Profit.bg Николай Ваньов, брокер в Инвестбанк.

Оставяйки на заден план общата икономическа картина в еврозоната, която неминуемо ще повлияе по-скоро негативно върху експортните компании, няма как да не се отбележи и фактът, че инвеститорите се чувстват все по-несигурни във вътрешноикономическите перспективи пред страната ни.

Политическата несигурност и общата нестабилност на правителството, подплътена с желанието на някои от партиите от управляващата коалиция да оттеглят подкрепата си, неминуемо отблъсква инвеститорите от БФБ.

В допълнение към това невъзможността на кабинета да контролира бюджетните разходи и да свие планирания дефицит за 2015 г., със сигурност не са добра новина за всеки настоящ или потенциален участник на родния капиталов пазар.

Идиосинкратичното положение на компаниите на БФБ също не изглежда розово. Например на Енемона бе забранено да изплати дивидент по привилегированите си акции, тъй като от Комисията по финансов надзор се съмняват в точността на отчетите й, на база изразеното от одиторите мнение, докато редица други компании показват по-скоро разочароващи финансови резултати.

На тази база не можем да очакваме скорошно позитивно развитие по повечето позиции на БФБ, като дори задържане около сегашните нива на индексите бе могло да се смята за несигурно.

Негативно е и виждането ми за по-дългосрочното развитие на капиталовите пазари у нас. За съжаление, в този момент на силна инвеститорска апатия и обща криза, институциите в страната не са готови да положат усилия за „събуждане“ на инвеститорския интерес в акциите на БФБ.

Приватизацията на борсата изглежда поставена на рафта за отлежаване, докато международните връзки на ЦД с други депозитари от Източна Европа надали ще дадат сериозен тласък на инвеститорския интерес у нас. Институционалната криза, разразила се след поставянето на КТБ под специален надзор, също може да предизвика допълнително засилване на негативността на инвеститорите към БФБ.

На целия този фон и без активни промени в сферата на законодателството, регулациите, институциите и дори пазарната инфраструктура, очаквания за устойчив и продължителен растеж на БФБ не могат да бъдат формирани, като по-сериозно раздвижване на пазара може да се очаква само след необходимите промени, както и след утаяването на системните фактори, споменати по-горе.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на БФБ.