Оценявате ли се като успешни? Ако не, тази статия е за вас. Може да се окаже, че сте по-близо до успеха, отколкото предполагате.

Успехът може да бъде дефиниран по най-различни начини. Може да целите да бъдете богати, известни или просто да оставите положителна следа в света. Единствената дефиниция, която има значение, е вашата собствена.

Напълно логично е да продължавате пътя си напред и да се оценявате като успешни тук-и-сега. Не е нужно да изчаквате следващото повишение или закупуването на мечтаната къща.

Бъдете щастливи. Приемете мястото, където сте и откъдето идвате. И най-важното – наслаждавайте се. Дори и да не се оценявате като успешни сега, вие сте напът да бъдете.

Представяме ви 20 признака, че притежавате всичко, което е необходимо, за да бъде супер успешни:

1. Копнеете за знания

„Намирам телевизията за много образователна. Всеки път щом някой включи телевизора, отивам в другата стая и започвам да чета книга” – Граучо Маркс

Обичате да получавате знания по един или друг начин. Може да бъдат книги, аудиокниги, предавания или видеа, но най-важоното е, че трупате знания. Не измисляте постоянно извинения за това, че не сте прочели книга, а е трябвало.

2. Планирате нещата занапред

„Планирането поставя бъдещето в настоящето, така че можете да правите нещо за него сега” – Алън Лекейн

Може би спестявате пари за пенсия или за инвестиране в образованието на децата си. И в двата случа вие планирате занапред. Може да не се усещате финансово свободни сега, но сте тръгнали по пътя и правите необходимите малки крачки.

3. Събуждате се рано

„Добре е да се става преди обедната почивка, такива навици са полезни за здравето, благосъстоянието и мъдростта” – Аристотел

Вероятно не смятате, че завладявате света, когато се изтърколвате от леглото, но ставането рано е навик, споделян от мнозина успешни хора от цял свят. Вие оценявате стойността на ранните часове от деня и ги използвате като предимство.

5. Правите приятелства с лекота

Успехът не може да бъде измерен с пари. Много от най-богатите хора в света са нещастни. Притежаването на приятели и семейство, които ви обичат, ви отдалечават от мнозина, в които искате да се превърнете.

Социалните умения са ключът към създаването на успешен бизнес и успешен живот. Ако ви бива да завързвате запознанства, вие сте на правилния път към постигането и на двете.

Вижте още: Пет научни причини да подбирате приятелите си внимателно

5. Имате добър нрав

Вашата дума означава нещо. Вие разбирате колко важно е да се отнасяте към другите с уважение. Когато имате добър нрав и сте честни, се различавате от другите. Няма значение дали го осъзнавате или не. Хората забелязват и нравът ви ще ви отведе надалеч.

6. Изпитвате истинска нужда да помагате на хората

Мнозина мултимилионери са стартирали бизнеса си, стремейки се да помогнат на другите. Ако се придържате към този стремеж, той ще ви отведе надалеч. Искате да започнете свой собствен бизнес? Помислете как можете да бъдете от най-голяма полза за хората и го стартирайте! Важето желание да помагате и да служите на хората ще послужи на вас.

7. Провалили сте се и сте продължили напред

Провалът не е приятен, но някои от най-популярните и успешни хора са се проваляли много пъти. Ако искате да успеете, трябва да имате волята да се проваляте... много пъти.

Ако не се намирате там, където искате да бъдете сега, това може да се дължи на факта, че не сте се проваляли достатъчно много пъти. Няма проблем, поработете върху това.

8. Притежавате самодисциплина и самоконтрол

Всеки разполага с известна доза самодисциплина и ние всички искаме да имаме повече, но само като осъзнаете важността на самодисциплината можете да продължите устремено напред.

Помислете за всички сфери в живота си, които се нуждаят от повече самодисциплина и самоконтрол. Не бъдете прекалено критични към себе си – напълно възможно е да разполагате с повече, отколкото си мислите.

9. Винаги ставате по-добри

Може да не го усещате, но винаги ставате по-добри. Ако не наблюдавате напредък, просто оценете прогреса си дотук.

Помислете за това къде сте били миналата година по същото време, преди две години, преди пет и т.н. Обзалагаме се, че сега сте по-добри. Продължавайте да се учите, да се развивате и да подобрявате себе си.

10. Имате даряващо сърце

„Никой не е станал беден като е давал” – Ане Франк

Даряването е един от фундаментите на добрите финанси и здравословния начин на живот. Няма значение на кого давате. Ако давате, вие сте стъпили на правилния път.

Помислете само колко много пари се наливат ежедневно и ежегодно в неправителствените организации. Даряването се е превърнало в нещо като добра сделка.

11. Вие сте мотивирани и устремени

Имате страст и желание да направите големи неща. Устремени сте към нещо голямо, независимо че нямате идея в момента какво е то. Ако не се чувствате мотивирани в работата си, вероятно трябва да промените начина си на мислене. Помислете накъде ви води устремът ви и ще се поведете сами към успеха.

12. Можете да упражнявате търпението си.

„Този, който може да бъде търпелив, може да има каквото пожелае” – Бенджамин Франклин

Вярвате или не, мнозина от най-успешните хора не са особено търпеливи, въпреки че повечето от тях отбелязват, че търпението е важно. Вашето търпение ще ви послужи добре, ако го използвате. То е важно оръжие в ръцете ви.

13. Вие сте човекът, който всеки иска да има около себе си.

Гледате на живота добре. Оптимистични сте. Чували сте за силата на позитивното мислене, тъй като то е едно от най-мощните ви черти. Като бъдете оптимисти не само карате хората да искат да сте наоколо, но също така ви позволява да виждате доброто в ситуациите, които могат да изведат към успеха.

14. Уверени сте, но не сте прекомерно уверени

„Вярвайте, че можете и ще сте изминали половината път към целта” – Теодор Рузвелт

Самоувереността ви различава от хората, които нямат вяра в собствения си потенциал. Вярването, че можете да постигнете велики неща, е първата стъпка към постигането им. Само не бъдете прекомерно уверени, защото е дразнещо.

Вижте още: 7 навика на хронично нещастните хора

15. Имате успешни приятели

Разбирате важността на заобикалянето с успешни хора, на хора с отворени умове. Знаехте ли, че приходите ви се равняват средноаритметично на приходите на пет от най-добрите ви приятели? Заобиколете се с хора, които печелят повече пари от вас самите. Ще забележите разликата скоро.

16. Научете се да се освобождавате от нещата

Вие не задържате яда вътре в себе си, тъй като знаете, че той ще повлияе лошо на целия ви живот. Ако планирате да бъдете успешни, не бива да се разсейвате с неща, които ви дърпат назад. Вие сте зрели хора и знаете как да се движите напред.

17. Разбирате силата на „не”

„Кажете „не” на всичко, за да можете да кажете „да” на едно нещо” – Ричи Нортън

Не ви е страх да кажете „не” на ангажименти, а най-важното е, че разбирате, че казвайки „не” на нещата с нисък приоритет, казвате „да” на нещата в живота ви с висок приоритет.

18. Знаете, че не можете да се справите сами

„Искането на помощ не означава, че сте слаби или некомпетентни. Обиквено означава, че сте на по-високо ниво на честност и интелигентност” – Ане Уилсън Шей

Успешните хора разбират стойността на искането на помощ. Дали става дума за брака ви или за бизнес, напълно наясно сте, че се нуждаете от помощта на други хора. Никой не преуспява сам, а вие знаете как да искате помощ, когато се нуждаете.

19. Знаете как да управлявате времето

Вие имате приоритети и отделяте определено време за тях. Знаете какво трябва да правите и страните от това, което не трябва да правите. Установили сте ритуали и рутина, които правят живота ви по-ефективен и продуктивен.

Най-важното, осъзнавате, че ако не можете да управлявате времето си, не можете да управлявате нищо.

20. Вие не критикувате, не осъждате и не се оплаквате

Знаете, че трябва да избягвате критиката, осъждането и оплакването. Вие само наранявате себе си, когато критикувате, осъждате или се оплаквате от другите. За тези три неща в живота ви няма място. Знаете, че е важно да укрепвате отношенията си с другите и да градите добри приятелства.

Вероятно не притежавате всичките 20 признака, но поне няколко от тях. Това означава, че сте по-близо до целта си, отколкото сте предполагали. Да бъдете супер продуктивни е нещо, което се гради във времето. Вие градите успешен начин на живот всеки ден.

Продължавайте все така напред!